Belföld

2009.12.15. 10:18

Kordonok közt, a Magyar Gárdáról

FMH - Kedd reggel kezdődött meg a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása ügyében a nyilvános ülés a Legfelsőbb Bíróság Markó utcai épületében, amelyet fémkordonokkal zárt körbe a rendőrség.

MTI

Az LB épületét úgy vették körbe kordonnal, hogy a szemközti járdán szabadon lehet közlekedni. Az épület körül és a környező utcákban több helyen rendőrök várakoznak. Az épületnél mintegy ötven rendőrt lehet látni. A Magyar Gárda egyenruháját viselő ember nem jelent meg, de néhány, fekete kabátot viselő szimpatizáns feltűnt a környéken.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője nem sokkal reggel 9 óra előtt érkezett a bíróságra.
A Magyar Gárda Egyesület felülvizsgálati kérelmében elsődlegesen a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla határozatainak hatályon kívül helyezését és az ügyészségi kereset elutasítását kérte a Legfelsőbb Bíróságtól.
A Fővárosi Bíróság 2008. december 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletében elrendelte az egyesület feloszlatását. A szervezet fellebbezése után a Fővárosi Ítélőtábla 2009. július 2-án helybenhagyta és jogerőre emelte az elsőfokú döntést, s a feloszlatás hatályát kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra is. Az ítélőtábla az egyesület, illetve a mozgalom tevékenységét vizsgálva azt állapította meg, hogy annak rendezvényei közvetlenül és ténylegesen fajgyűlölő és kirekesztő megnyilvánulásokkal a közrendet és a köznyugalmat támadták, és ennek következtében sérült a biztonsághoz és szabadsághoz való jog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!