Belföld

2009.11.16. 16:10

Sajóbábonyi-ügy: polgárháborúra készülünk?

FMH - A hétvégén kirobbant sajóbábonyi tömegverekedés és az utána kialakult helyzet kapcsán többen is kifejtették a véleményüket hétfőn, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter pedig soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését.

MTI

Szollár Domokos kormányszóvivő hétfői közleménye szerint jogos aggodalmat kelt az, ami a borsodi településen a hét végén történt; nem lehet napirendre térni afelett, hogy egy betiltott szervezet, a Magyar Gárda tagjai egy kiélezett helyzetben gyakorlatilag provokálják a kisebbségi lakosságot, amelyet "csendőrséggel" fenyegetnek. Ezt akkor sem lehetne tudomásul venni, ha ez a szervezet nem lenne betiltva: a kisebbséghez tartozók jogegyenlősége az alkotmányból következik - mutat rá a szóvivő, hozzátéve, másrészt a kisebbségi szervezetek sem vehetik saját kezükbe "válaszadásukat", vélelmezett fenyegetésükre nem válaszolhatnak "ellenerőszakkal".
A nem egészen háromezres Sajóbábony polgármestere továbbra is a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását, egyértelművé tételét szorgalmazza; Nagy Imre az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy fenntartja mindazt, amit csaknem két évvel ezelőtt a település önkormányzata nevében írtak az Országgyűlés elnökének. Akkor egy lakossági panasszal összefüggésben 864 ember - a lakosság csaknem egyharmada - aláírásával azt közölték: az emberek nem érzik biztonságban magukat, félelemben élnek, mivel vannak olyanok szép számmal, akik büntetlenül bemennek mások veteményesébe, megdézsmálják a gyümölcsöt, a segélyek kifizetésekor részegen ordibálnak az utcán, és gyermekkorúak is részt vesznek a szabálysértésekben. 
A Sajóbábonyban történtek alapján úgy tűnik, mintha az ország nem választásra, hanem polgárháborús állapotokra készülne - írta Káli Sándor (MSZP), a közeli Miskolc polgármestere közleményében. Úgy fogalmazott: "Ébresztő Magyarország, tessék észrevenni, hogy így nem választásra, hanem egyre hevesebb összecsapásokra és polgárháborús állapotokra készül az ország". 
A településen - ahol csendesen telt az éjszaka, de több biztonsági pontot állított fel a rendőrség - a polgármester egyeztetett helyi lakosokkal, valamint Bencs Gáborral, a Jobbik helyi vezetőjével, s megbeszélték azokat a félreértéseket, amelyek előidézték a vasárnapi atrocitást. A roma képviselők, vezetők ígéretet tettek arra, hogy igyekeznek meggyőzni a helyieket, nincs olyan veszély, amelytől tartaniuk kellene, ha azonban ők okoznak rendbontást, szembekerülnek a törvénnyel. 
A kisvárosban járt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki újságírók előtt arról beszélt: tudatosan szítják a feszültséget, egyértelműen provokatív szándékkal jöttek Sajóbábonyba a jobbikosok; mint fogalmazott: riadalmat keltett az emberekben a jobbikos fórum azáltal, hogy sok idegen, ráadásul magát gárdistának valló lepte el a települést. Hozzátette: az egyenruhájuk önmagában is - a bírósági ítélet szerint is - félelmet kelt az emberekben, főként egy cigányok által sűrűn lakott területen, ahol esetleg alakzatban jelennek meg. Hozzátette: különösen akkor kelthet mindez félelmet, ha azoknak a lányoknak, akikről nem tudták, hogy roma származásúak, azt mondták a város határában: "jöttek kitakarítani" a települést.
Az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezete szerint a Jobbik hétvégén konfliktust provokált Sajóbábonyban a helyi roma közösség és a saját hívei között és ha ez a Jobbik-rendezvény kampánynyitó volt, akkor "Magyarország szabad, demokrata állampolgárai nem kérnek" a párt kampányából.
Az MDF közleménye szerint a sajóbábonyi rendbontásért egyértelműen a Jobbikot terheli a legnagyobb felelősség - olvasható a párt által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben. A Jobbik kampánynyitó eseményt tartott Sajóbábonyban: bemutatta, mire lehet számítani tőle a következő hónapokban - írták.
Az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint a kormány egyesre vizsgázott, megbukott, ugyanis nem volt képes a Sajóbábonyban élők számára garantálni a közbiztonságot; Lázár János sajtótájékoztatóján azt közölte: arra kérik az MSZP-t, hogy közbiztonsággal kapcsolatos "plakát- és kampányhadjáratát" függessze fel, mert a plakátokon szereplő, "közbiztonsággal kapcsolatos hazugságaikkal" szemben az a valóság, hogy Magyarországon a kormány láthatóan képtelen garantálni az emberek számára a biztonságot.
A Fidesz - Borsod megyei listáról mandátumhoz jutott - alelnöke szerint a kormány cserben hagyta Miskolcot. Pelczné Gáll Ildikó sajtótájékoztatóján arról beszélt: a rendészeti miniszter ugyan megígérte, hogy rendkívüli forrásból a borsodi megyeszékhelyre fogja vezényelni a hiányzó 150-200 rendőrt, ám ezt az ígéretet nem tartották be. A fideszes politikus szerint helyi közbiztonsági tervre van szükség, ezért azt kérik Káli Sándortól, Miskolc MSZP-s polgármesterétől, ő ne hagyja cserben a város lakóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!