Belföld

2009.11.13. 11:24

Óvodát, iskolát zártak be Zalában

FMH - Nem valószínű, hogy az új influenzajárvány miatt olyan döntés születne, hogy az ország összes iskoláját be kell zárni - közölte az országos tiszti főorvos helyettese pénteken - közben Zalában járvány miatt bezártk a baki óvodát, ma a zalaszentbalázsi iskola is erre a sorsra jutott.

MTI

Bezárták a zalaszentbalázsi iskolát, miután három diáknál kimutatták a H1N1 vírust - tájékoztatta Széles Klára, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője pénteken az MTI-t. A zalaszentbalázsi már a hatodik iskola, ahol kényszerszünetet rendeltek el, illetve csütörtökön egy óvodát is bezártak a Zala megyei Bakon.Kajné Szabó Hedvig iskolaigazgató elmondta, hogy péntek délben hazaküldték a gyermekeket iskolából, hétfőn és kedden pedig tanítási szünetet tartanak. Az iskolába 144 diák jár, a tanulók fele megbetegedett. Három diáknál vettek mintát, és mindhármuknál kimutatták a H1N1 vírust.
Közösségi járvány miatt a megyében csütörtökön egy hétre bezárták a baki óvodát is, mert a hét eleje óta folyamatosan nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma; 48 gyermek közül 32 hiányozott. Széles Klára tájékoztatása szerint az óvodások vizsgálati eredményei még nem készültek el.

Balatonfüreden a 3. számú lakótelepi óvoda bezárását javasolta pénteken a tisztiorvosi szolgálat - tájékoztatta Fadgyas Erzsébet, városi tiszti főorvos az MTI-t. Közlése szerint a város vezetése egyetértett a javaslattal, s az óvoda hétfőn már szinte bizonyosan nem nyit ki. A tiszti főorvos szerint a gyermekintézményben az 50 százalékot meghaladta már a hiányzók száma, ám a javaslatukat illetően az volt a döntő, hogy egy gyermek légúti mintájából kimutatták a H1N1 vírust.
A főorvos elmondta még, hogy körzetükben az oltást igénylők száma az utóbbi napokban feltűnően megugrott, a készleten lévő 13 ezer oltóanyag 90 százalékát péntekig kiadták.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: ahol eddig a vírus miatt tanítási szünetet rendeltek el, ott várhatóan hétvégén vagy a kötelező tanítási órákon túli tanítással pótolják a kieső napokat.
Kifejtette: egy esetleges országos járvány esetén az oktatási tárca vezetője mérlegeli, hogy a kieső tanítási napokat azok átrendezésével, a szünetek átalakításával vagy a tanév meghosszabbításával pótolják-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!