Belföld

2009.11.16. 17:50

Az IMF szerint jobbak a kilátások

FMH - Három százalék alatti inflációt jeleznek hazánkban 2010 közepére az IMF szakértői, akiknek elemzésében az is szerepel, hogy az ország most nem veszi igénybe az aktuális hitelrészletet.

MTI

Az idei 6,7 százalékos gazdasági visszaesés jövőre 0,6 százalékosra lassul, állapította meg az IMF küldöttségének november 4-16. között Magyarországon folytatott tárgyalásairól kiadott sajtóközlemény, amely szerint javultak a jövő évi kilátások a korábbi 0,9 százalékos GDP-csökkenést jósló előrejelzéshez képest.
Az euróövezet gazdasági élénkülése növeli a magyar exporttermékek iránti keresletet, ezért a negyedév/negyedéves GDP mutató a jövő év második negyedében pozitívra fordulhat. A magyarországi recesszió eszerint 2008 harmadik negyedévétől legalább másfél évig elhúzódik. 
Az IMF megítéléses szerint a jövő év közepére az infláció 3 százalék alá csökken, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig  jelentősen, a GDP 0,5 százalékára mérséklődik még ebben az évben. 
A magyar kormány nem szándékozik igénybe venni a Nemzetközi Valutaalappal tavaly novemberben kötött készenléti hitel megállapodás hétfőn lezárult negyedik felülvizsgálata után a számára lehívható 792 millió euró részletet, mert  enyhült a feszültség a nemzetközi pénzpiacokon, és az alaptól rendelkezésre álló forrás később biztonságot nyújt a külső finanszírozási feltételek előre nem látható romlásából eredő hatások enyhítéséhez - írja az IMF. 
A költségvetési kiadások szigorú féken tartására lesz szükség a jövő évi 3,8 százalékos GDP-arányos hiány eléréséhez 2010-ben. Középtávon a hiány jelentős csökkentését kell megvalósítani ahhoz, hogy az államadósság stabilan csökkenő pályára álljon rá. A bankfelügyelet további erősítése, és a bankok döntési hatáskörének ellenőrzése hozzá fog járulni a pénzügyi stabilitás fenntartásához - sorolta követelményeit az IMF.
Az IMF megállapítja: a készenléti hitel megállapodás létrejötte óta jelentős haladás történt a fenntartható költségvetési politikát és a pénzügyi stabilitást szolgáló lépések erősítésében. A kormányzati kiadások tartósan csökkentek, és a 2009-es államháztartási hiánycél megemelésére a tavasszal (a jelenlegi 3,9 százalékra) a túlzott gazdasági hanyatlás elkerülése érdekében került sor. A pénzügyi szektorban erősödött a bankfelügyelet, és erősödtek a kiigazító lépések keretei. Magyarország teljes mértékben kihasználhatta a  nemzetközi pénzügyi feltételek stabilizálódását, miután piaci várakozásokhoz igazodott,  és megteremtette a mozgásteret az irányadó kamat óvatos csökkentéséhez - mutat rá az IMF közleménye. 
A szeptember végére kitűzött célok az elsődleges költségvetési hiány, az államadósság, az infláció, a devizatartalék tekintetében teljesültek éppúgy, mint a kormányzati hitelnyújtás terve a bankok számára. A bankfelügyelet intézményes rendszerének  erősítését szolgáló törvényjavaslatok benyújtása csak minimális késedelmet szenvedett - állapította meg az IMF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!