Belföld

2009.11.12. 13:07

25 millió euró jött össze a romaoktatás fejlesztésére

A magyar kormány a jövő évi költségvetésben 85 millió forintos keretet kíván a Roma Oktatási Alap támogatására fordítani, Demján Sándor ennél is többet, 500 ezer eurót ígért a roma oktatásfejlesztés ügyére.

MTI

Összesen 25 millió euró értékben tettek felajánlást csütörtökön Brüsszelben a közép-, illetve kelet-európai romaoktatás fejlesztésének szentelt, kétnapos adományozó konferencia zárónapján.A konferenciát a 2005-ben Budapesten megalapított Roma Oktatási Alap (REF) szervezte, közösen a Világbankkal, a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Intézetével, valamint az EU soros svéd elnökségével.
A Roma Oktatási Alap célja, hogy csökkentse a térség uniós nem uniós országaiban a szakadékot a roma és a nem roma gyerekek oktatási színvonala között, segítse leküzdeni az oktatási rendszeren belüli szegregációt, javítsa a romák társadalmi befogadottságát. Olyan projekteket is támogat, mint például az óvodához és bölcsődéhez való hozzájutás, a tantestületek multikulturális módszertani képzése, a roma közösségek ösztönzése az oktatási szereplőkkel való együttműködésre, a roma tanulók tanórákon túli oktatásának támogatása és a felnőttoktatás segítése.
Mint Costel Bercus, a REF igazgató tanácsának elnöke az MTI-nek elmondta, a 2010 és 2015 közötti időszakra szóló 25 milliós felajánlás azt jelzi, hogy sikerült újabb forrásokat bevonni az eddigi adományozói körbe. Emlékeztetett arra, hogy az Alap 2005 és 2008 között 16 országban 180 projektre 17 millió eurót tudott fordítani. Az oktatási alapot Soros György évente 5 millió dollárral támogatja, és jelentős támogató a Világbank is. A mostani adományozó értekezleten Nagy-Britannia egymillió fontos, Ausztria 1 millió eurós hozzájárulásra tett ígéretet. Az egyes kormányok közül a svéd már korábban 3 millió euróval támogatta a roma oktatásfejlesztés ügyét.
A magyar kormány eddig 30-40 millió forinttal támogatta a REF oktatásfejlesztési programjait, most viszont a jövő évi költségvetésben 85 millió forintos keretet kíván erre a célra elkülöníteni, ami mintegy 300 ezer eurónak felel meg. Ennél is jelentősebb összeget ajánlott azonban fel Demján Sándor: a magyar vállalkozó alapítványa 500 ezer eurót ígért a roma oktatásfejlesztés ügyére.
Soros György, aki maga is részt vett a brüsszeli konferencián, elmondta: most érnek be Magyarországon a romák felső szintű oktatásának támogatását célzó korábbi erőfeszítések gyümölcsei. A magyar kormány ugyanis kész kétszáz helyet biztosítani roma diplomásoknak a tisztviselői karban, és ezekre az állásokra mintegy ötszáz felső szintű végzettségű roma fiatal tudott jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!