Belföld

2009.10.08. 18:55

A PDSZ is nagygyűlést hirdet, tiltakozik a költségvetési megszorítások ellen

FMH - Nagygyűlést tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) november 7-én Budapesten, melyen a 2010-es költségvetés oktatást érintő megszorításai ellen tiltakoznak - mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke csütörtökön Nyíregyházán.

feol.hu

A PDSZ a vidéki nagyvárosokban fórumokon szeretné tudatosítani a pedagógus társadalomban a jövő évi költségvetés negatív hatásait. A szabolcsi megyeszékhelyen megtartott fórumon Kerpen Gábor közölte: az érdekvédelmi szervezet november 7-én megrendezendő budapesti nagygyűlésen fog tiltakozni a több társszervezettel közösen a jövő évi büdzsé ellen.     Az érdekvédő elmondta: a 2010-es költségvetés mintegy 63 milliárd forintot von el a közoktatástól, ebből 17 milliárd a gyermekek ingyenes és támogatott étkeztetését érinti. Feltéve, hogy ezt visszateszik, még akkor is 46 milliárdos forráskivonás történik - tette hozzá. Kerpen Gábor emlékeztetett arra is: 2007-ben több ezer pedagógust bocsátottak el az állásából a kötelező óraszámok módosítása miatt, ily módon a kormány 34 milliárd forintot spórolt.     Most ennek az összegnek másfélszereséről van szó, így kikövetkeztethető, hogy mi fog történni az oktatásban: újabb iskolákat és óvodákat fognak összevonni, esetleg megszüntetni - vélte az érdekvédő.     Hozzátette: az elvonás miatt veszélybe kerül a kistelepüléseken az iskolai ellátás, de az alapfokú művészetoktatás is jelentős forrásokat veszít el.     A PDSZ elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a pedagógusok továbbképzésére fordított normatíva megszűnik. De a továbbképzési kötelezettség megmarad, így a pedagógusnak saját zsebéből kell finanszíroznia képzését.     A közoktatásban dolgozók éves illetménye fokozatosan csökken, így ők körülbelül egyhavi illetménnyel kevesebből gazdálkodhatnak. Az évi 14 ezer forintos szakkönyvtámogatásból tízezer forintot von ki a kormány, így egy hetilapot sem tudnak megvenni a nevelők a havi alig négyszáz forintos támogatásból - mondta Kerpen Gábor.     A kormánynak vissza kell vonni a költségvetési tervét, a PDSZ pedig ezért mindent meg fog tenni - közölte az elnök, aki szerint az érdekvédelmi szervezet folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a többi szakszervezettel.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!