Belföld

2009.09.17. 15:59

Szlovák felháborodás - Balázs Péter jómodorra tanítaná a kisebb testvért

Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet csütörtökön délután a szlovák külügyminisztériumba, hogy tolmácsolják neki a Szlovák Köztársaság felháborodását a magyar külügyminiszterrel készült, s a müncheni Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúban olvasható kijelentések miatt - közölte az MTI tudósítójával Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője.

feol.hu

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter személyesen is csalódott a magyar külügyminiszter kijelentései miatt. "A Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma számára Balázs kijelentései Szlovákiáról, mint fiatalabb testvérről, akit európai modorra kell tanítani, illetve a Szlovák Köztársaság Ceausescu rendszeréhez való hasonlítása, elfogadhatatlanok" - jelentette ki a szóvivő.
Pozsony számára a magyar miniszter kijelentéseinek indítékai "érthetetlenek", különösen azután, hogy a múlt héten Szécsényben a szlovák és a magyar kormányfő közös tervet fogadott el a kölcsönös kapcsolatok nyugtatására és értelmessé tételére, valamint azután, hogy az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa látogatást tett Budapesten és Pozsonyban, s a felek elfogadták a nyelvtörvény módosításával kapcsolatos ajánlásait.
A szlovák külügyminisztérium nem tartja helyesnek, hogy "Magyarország képviselői európai uniós és NATO-beli partnereiknek és szövetségeseiknek leckét adjanak viselkedésből". Ugyanakkor azt kéri, hogy a felek arra összpontosítsák figyelmüket, amit tőlük a két ország lakossága, az EU és partnereik elvárnak - olvasható a szlovák külügyminisztérium közleményében.
Balázs Péter a fiatal nemzetnek számító Szlovákia "természetes érzékenységét" firtató kérdésre a Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában megjelent interjúban kifejtette: az, ami Szlovákiában a nyelvtörvénnyel történik, a Ceausescu vezette Romániára emlékeztet. A Ceausescu-rezsim a nyelvhasználat mesterséges egységesítését hajtotta végre. "Magyarország Szlovákia idősebb testvére. De a kisebb testvért európai modorra is tanítanunk kell" - jelentette ki a miniszter.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!