Belföld

2009.09.17. 13:09

Fidesz-KDNP: a szocialisták romba döntik a szociális ágazatot

A Fidesz-KDNP frakciószövetség szerint a jövő évi költségvetési javaslat megvalósulása a szociális ágazat "összedőlését" eredményezi.

feol.hu

A jövő évi költségvetésben a kormány olyan mértékű elvonással kívánja a szociális ágazatot sújtani, amely a rendszer összedőléséhez vezet - erről Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
A kereszténydemokrata politikus szerint mindenhol olyan mértékű az elvonás, hogy ezt már a fenntartók, illetve a szolgálatot teljesítő szociális munkások nem fogják tudni elviselni, össze fog dőlni a szociális rendszer.
A jövő évi büdzsére vonatkozó javaslat alapján a bölcsődei ellátás normatívája az idei 540.150 forintról 494.100 forintra, az utcai szociális munka normatívája 4.921.600 forintról 4.543.750 forintra csökkenne, míg a fogyatékos és demens betegek ellátásának támogatása 454.110 forint helyett 405.600 forint lenne - részletezte a szakpolitikus.
Szólt arról is, hogy a leginkább rászoruló idős emberek, a demens betegek bentlakásos intézményi ellátásának támogatása több, mint 80 ezer forinttal lenne kevesebb a tavalyihoz képest. Ugyanilyen arányú a csökkentés a fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos intézményi ellátásánál. A legjobban a kormány az emelt színvonalú bentlakásos ellátást sújtaná, az idei 543.200 forint helyett 309.350 forint lenne a normatíva.
Az óvodai, iskolai, kollégiumi diákétkeztetés támogatása egyharmadára csökkenne, az idei 65 ezer forintról 22.500 forintra.
Soltész Miklós szerint még ennél is "elfogadhatatlanabb, undorítóbb és gusztustalanabb", hogy ugyanezt a normatívát ugyanilyen mértékben csökkentenék ott is, ahol fogyatékos gyermekeket ápolnak. Ez mutatja igazából a kormány hozzáállását a szociális területhez - fogalmazott, hozzátéve: nem érdekli őket mi történik a rászorultakkal, a fogyatékos emberekkel.
A képviselő példaként említette Bulgáriát, ahol a kormány eldöntötte, nem nyúl a szociális normatívákhoz, a támogatásokat nem csökkenti. Minden épeszű szakember tudja, hogy ha ezen a területen nagy elvonásokat hajtanak végre az a későbbiekben sokszoros károkat okoz, s végül többe fog kerülni - mondta.
Hozzátette: a szocialisták által beterjesztett költségvetés veszélyes a gazdaságra, és az egész magyar társadalomra. Tönkre teszi a családokat, az oktatási és szociális intézmények fenntartóit egyaránt.
Soltész Miklós úgy ítéli meg, hogy az eddigi megszorítások nem vezettek sehova, nem érték el céljukat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!