Belföld

2009.09.04. 08:51

Búcsú és Trianon-emlékmű avatás együtt? A romák kifogást emeltek

FMH - Levélben kérte az egri érsek állásfoglalását a Heves megyei Erdőtelek cigány kisebbségi önkormányzata arról, hogy a helyi búcsú összeköthető-e a Jobbik azon szándékával, miszerint Trianon-emlékművet emelne a templomkertben - írta pénteken a heol.hu Heves megyei hírportál.

feol.hu

A kisebbségi önkormányzat elnöke azt kérdezte az érsektől: össze lehet-e kötni a búcsút egy pártrendezvénnyel.
A híradás szerint szeptember 13-án, vasárnap tartják az erdőtelki templom búcsúját. Ugyanakkor a tervek szerint ezen a napon avatják fel - a szentmise és a körmenet után - a Jobbik Magyarországért Mozgalom Erdőtelki–Tenki Alapszervezete által elkészíttetett Trianon-emlékművet a templomkertben.
Az Erdőtelki Kisebbségi Önkormányzat tagjai és a településen élő mintegy nyolcszáz roma nevében levelet juttatott el Pataki Zoltánné, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke Ternyák Csaba egri érsek hivatalába, melyben kifogásolja az egyházi esemény és a Jobbik rendezvényének ilyen mértékű összefonódását.
Azt kéri, hogy a hivatal vizsgálja meg: felállítható-e a római katolikus templom udvarán az emlékmű az ottani plébános közreműködésével.
Patakiné a heol.hu-nak hozzáfűzte: nem értik, hogy a búcsút – amelyen romák és nem romák is nagy számban vesznek részt – miért kell egy politikai állásfoglalással, egy párt akciójával összekötni. A levél aláírói remélik, hogy az egyház állásfoglalása még az esemény előtt megérkezik hozzájuk.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!