Belföld

2009.09.24. 18:35

Bencze a lehetséges elbocsátásokról és a romagyilkosságok fejleményéről

FMH - A szakértők hétvégére ígérték az újabb DNS-vizsgálati és fegyverszakértői vélemények elkészítését a romák ellen elkövetett támadások ügyében - közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön az országos rendőrfőkapitány.

feol.hu

Bencze József azt mondta, hogy ezeknek a véleményeknek egyelőre a szóbeli részét ismerik. "Ettől még nyugodtabbak vagyunk" - tette hozzá, hangsúlyozva: meg kell várni, hogy ezeket leírják és a gyanúsítottak elé tárják. A főkapitány szerint ez újabb fordulatot hozhat az ügyben. 
A műsorvezető kérdésére közölte: azért nyugodtak, mert az újabb vizsgálatok igazolják a rendőrség teóriáját.
A főkapitány egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyanúsítottak előzetes letartóztatását a bíróság kilencven nappal meghosszabbította.
A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti, Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak, őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni, belvárosi szórakozóhelyen.
A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.
Bencze József az ATV műsorában arra a sajtóhírre is reagált, amely szerint leépítések várhatóak a rendőrségnél. A főkapitány azt mondta, hogy a hír részben igaz, mert amikor a schengeni csatlakozás miatt megszűnt 1100 kilométer határszakasz őrizete és a határőrség integrálódott a rendőrségbe, akkor felajánlották, hogy mindenkinek munkát kínálnak, de nem mindenkinek ott, ahol korábban.
Mint közölte, akkor 1150 olyan volt határőr kapott beosztást a lakóhelye közelében, akinek a foglalkoztatását a munkaterhek máshol kívánták volna meg. Elmondta azt is: akkor a szakszervezetekkel abban állapodtak meg, hogy kétéves moratóriumot hirdetnek az ügyben, de közben kezdeményezéseket tettek az érintettek elhelyezésére.
Bencze József hozzátette, hogy az 1150 ember közül körülbelül 470-nek a sorsáról kell dönteni a napokban, a többiek már elhelyezkedtek.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!