Belföld

2009.07.20. 10:40

Ne dőljön be! Kamu segélykérők az interneten

FMH - Ha ezt a levelet kitörlöd, nincs szíved! - Ki tud továbbmenni egy ilyen e-mailben jött felszólítás mellett? Beteg gyermek gyógyítására gyűjtenek. Felhívtuk a családot és kiderült: a gyermek egészséges...

J. Mező Éva

- Ma ez már a tizedik telefon - sóhajt Maróti Rezső. Így megy ez negyedik éve mindennap. Az unokájának gyógyítására gyűjtő levél azóta kering az interneten: 
- Én egy 29 éves apuka vagyok. Gyönyörű életünk volt, van egy gyermekünk is, de nemrég az orvosok daganatot fedeztek fel a kicsi agyában és testében - így kezdődik a levél, amit a napokban tíz helyről is megkaptam. Felhívtam a családot, hiszen a levél végén név és pontos cím van, gyerekjáték kideríteni a telefonszámot. Mint kiderült, ez nem egyedül nekem jutott eszembe. A nagyszülők, ahol a telefon folyamatosan csörög, Veszprémben élnek, a fiatalok, ahol az állítólagos beteg leányka lakik, Budapesten. A nagypapa Veszprém hajdani tanácselnöke volt. Neki szólna ez az otromba tréfa?

Marótiéknál negyedik  éve tart  az őrület. Maróti Rezső, az állítólagos levélíró apja azt mondja, minden akkor kezdődött, amikor megszületett kisebbik unokája. Egyszercsak elkezdték őket ismeretlenek hívogatni. Rossz viccre gyanakodtak, lévén a gyermeknek nem volt semmi baja, aztán elárasztották  őket a levelek is. Voltak,  akik tanácsokkal látták el a családot, voltak, akik megbízható és kipróbált orvosok, természetgyógyászok címeit adták meg nekik, és olyanok is akadtak, akik pénzt küldtek: pár száz forintot, egy-két ezrest, ezekkel a nagypapa egyesével elbattyogott a postára, és visszaküldte a jóhiszemű feladóknak. Volt egy rövid időszak, amíg mérséklődött a roham, az utóbbi néhány hétben azonban újra felerősödött. Ezerszer tették fel már maguknak a kérdést: kik és mit akarhatnak tőlük, miért akarnak bosszúságot okozni nekik.  Az állevél elindítója vajon tudta-e, mit tesz? Bizonyára ismerte a családot, hiszen a levélben leírt adatok  megfelelnek a valóságnak,  egy kivétellel  unokájuk hál' isten nem beteg!

A világháló ideális terep a rémhírterjesztésre. Ki ne kapott volna már levelet, amiben vérvételre hívják egy koraszülött megmentésére, fényképet, amin összeégett gyermek látható, az ő gyógyítására is hosszú ideig gyűjtöttünk. Elég volt, hogy a levelet ismerettségi körünkben még vagy tíz helyre lánclevélként továbbküldtük. A levél írója azt ígérte, e-mail továbbításonként 32 forintot kap  a gyermek. A szörnyű az, hogy a levéllel olyan érzéseinket manipulálták, ami a jóságról,  a segíteni akarásról, a bizalomról szól. Marótiék levele végére az utóbbi időszakban felkerült Szakács Sándor püspöki titkár ajánlása is: "Kérlek, küldd tovább! Az Úr áldását és békességet kívánva.", ami  végleg kiölte a jószándékú emberekből a gyanakvást. 


Szebik Attila feleségével, Ágival öt gyermeket nevel, beosztva él, de olykor adakozik - a neten keringő leveleket viszont kitörli
Fotó: Lázár Lívia

Tanuljunk meg szkeptikusan élni - ezt mondja Szebik Attila, aki naponta tömegével kap hasonló leveleket, és ellentmondva eredeti beállítódásának, gondolkodás nélkül kitörli azokat. Attila feleségével, Ágival öt gyermeket nevel, és mint az a nagycsaládok életében sajnos gyakran előfordul, szorosan beosztva minden fillért. Mégis azt mondja, akiről látják, hogy környezetükben szükséget szenved, néhány forint annak tőlük mindig jut. Az interneten terjedő lánclevél azonban nem az a kategória, ami miatt segítséget nyújtana. Esélyét sem látja annak, hogy az internetes társaság jutalékot fizetne levélforgalom alapján  a feladónak.

Valóban nem létezik olyan technológiai megoldás, ami a létező összes levelező programban képes lenne ellenőrizni és számlálni a továbbított e-maileket, illetve azt, hogy kinek és hányszor továbbították a levelet. Ezért pénzt sem lehet vele gyűjteni - erősítette meg Molnár László  informatikus.

A küldd tovább! típusú levelek három csoportba sorolhatók.
A leggyakoribb, hogy valamilyen reklámot, vagy vírust tartalmaznak. Az is elképzelhető, hogy spamküldők akarnak ilyen közvetett úton hozzájutni mások e-mail címeihez. Léteznek társaságok, amelyek adatbankot készítenek és forgalmaznak az így megszerzett címekből. Bevett marketingfogás, hogy  a megszerzett címlista alapján folyik az értékesítés, vagy ezek alapján terjesztenek reklámokat. Ez is a spam lényege. Azt jelenti: a fogadó által nem kért tömegesen küldött hirdetés, felhívás. A spamek nagy része tudatosan megtévesztő, a fogadó kihasználására törekszik. Védekezhetünk ellenük például olvasás nélküli törléssel, vagy ezek kizárására alkalmas programok telepítésével. Az azonban mindenképpen elsődleges, hogyha ilyen levelet kapunk, gondolkodjunk el, mi lehet a valóságalapja. Arra, hogy címlistákat adnak-vesznek, nincs közvetett bizonyíték  mondta a szakember. Hallani  lehet róla,  ez azonban már az internetes kalózkodás kategóriájába tartozik. 

Végül a veszprémi esetet megismerve az sem zárható ki, hogy  rosszindulatú tréfa az egész. Végül is a lánclevelek az emberi hiszékenység kihasználására jöttek létre - kanyarodik vissza mondandója elejére Molnár. Igen régi keletű ez is, ennek csak újabb formája, hogy most az interneten kering.  Gyerekkoromban emlékszem, postán kaptam ilyen leveleket. Abban azt ígérték, ha az első címre küldök öt forintot csekken, rövidesen dúsgazdag leszek, mivel lassan én kerülök  a piramis tetejére. Az első alkalommal természetesen az ember reménykedik, én is kipróbáltam, nem kaptam egy fillért sem.  Senki nem átverhetetlen. Nemrég hallhattunk arról, hogy  zsákszámra érkeznek levelek egy osztrák kórházba. Interneten keringett az a levél is, amiben egy ott fekvő rákos kisfiú Guinness-rekordot akart dönteni a  lánccal. Az Index közzétett dokumentumai  szerint  magas rangú vezetők aláírásával érkeznek ezek a levelek. Az ORFK például továbbküldte a Nemzetbiztonsági Hivatalnak és az Igazságügyi Minisztériumnak is, mivel hozzájuk  az a vám- és pénzügyőrségtől érkezett, de nem gondoltak a levél eredetének ellenőrzésére Gyurcsány Ferenc cégénél, az Altus Rt.-nél sem, mivel komoly címeket láttak a listán:  minisztériumokét, állami hivatalokét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!