Belföld

2009.07.21. 14:08

Amerikai katona maradványait exhumálták Zircen

Zirc - Hatvannégy év után térhet haza a II. világháborúban elesett Marvin Steinford J. törzsőrmester. Az amerikai katona földi maradványait ma exhumálták a felső temetőben.

feol.hu

Öt évvel ezelőtt, 2004 őszén helyeztette át Zirc önkormányzata a város központjában, a Rákóczi térn lévő katonai sírokat a Borzavári úti felső temetőbe. 

Az exhumálás során 26 orosz katona földi maradványai mellett egy amerikai azonosító jegyet, szlengben használt nevén dögcédulát is találtak, amely - mint a későbbi kutatások során kiderült - Marvin Steinford J. törzsőrmesteré volt. 


A II. világháborúban hősi halált halt katona egy amerikai B-17G típusú bombázó legénységének tagja volt, a gépet Magyarország felett, Zirc közelében lőtték le 1945 márciusában. 

Steinfordot azóta a szolgálatteljesítés közben elhunytak közé sorolták a tengerentúlon, mígnem az azonosítója előkerült a Rákóczi-téri sírok 2004-es feltárása során.
 
Az ügyben illetékes hadisírgondozó iroda felvette a kapcsolatot az Egyesült Államok védelmi minisztériumával, akik szerették volna hazaszállítani háborúban elhunyt katonájukat. 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!