Belföld

2009.06.24. 08:44

Szénfillér és más intézkedések a Vértesi Erőmű megmentéséért

FMH - Tulajdonosi eszközökkel, a veszteségek minimalizálásával és a bányászati szerkezetátalakítási program támogatásának meghosszabbításával tervezi a kormány biztosítani a Vértesi Erőmű hosszabb távú működését - derül ki a június 23-i kormányhatározatból, amely a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

feol.hu

A határozat szerint a társaság finanszírozását a Magyar Villamos Művek (MVM) biztosítja, azonban az erőműnek hatékonyságnövelő programot kell kidolgozni a veszteségek csökkentésére és a kormány szükségesnek tartja, hogy külső szakértőt vonjanak be a bányaművelés és az erőműi karbantartás hatékonyságának javítására.
Az MVM-nek magántőke bevonásával is elő kell segíteni a továbbműködés feltételeinek megteremtését, az intézkedések között a kormányhatározat a privatizációt és az eszközértékesítést említi.
A dokumentum szerint megkezdik a szénfillérként ismert, szénipari szerkezetátalakítási támogatás 2010 utáni meghosszabbításának előkészítését, illetve vizsgálják a támogatás összegének módosítását, egyúttal felkérik a pénzügyminisztert, hogy az intézkedéssel kapcsolatban kérje ki az Európai Unió álláspontját. A szénfillért minden áramfogyasztó fizeti, csak a Vért márkushegyi bányájának üzemeltetésére használható, értéke évi 7 milliárd forint.
A Vértesi Erőmű továbbműködését szolgáló intézkedések eredményéről november 30-ig kell tájékoztatni a kormányt.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!