Belföld

2009.06.26. 02:27

Nincs sem pályázat, sem újabb lehetőség

A közfoglalkoztatás három típusát alkalmazzák, az Út a munkához program egy közcélú foglalkoztatás, melyben a bérek 95 százalékát az állam állja, s csak kis részben terheli az önkormányzatokat.

Fejér Megyei Hírlap

A közfoglalkoztatásnak három módja van, melyek egyikét az Út a munkához programban is alkalmazzák. Gyakran azonban tévesen használjuk a kifejezéseket. A közcélú foglalkoztatás az, amely a jelenleg folyó programban megvalósul. Ennek a formának az a lényege, hogy amennyiben az önkormányzatok vállalják egy vagy több fő foglalkoztatását, akkor a bérek és a hozzá kapcsolódó járulékok 95 százalékát az álla, a programban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vállalja. Így az önkormányzatoknak mindössze a fennmaradó öt százalék finanszírozásáról kell gondoskodniuk. A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központnál úgy tájékoztattak, a közfoglalkoztatás másik formája a közmunka. Ez pályázat útján vehető igénybe, melyet a munkaügyi minisztérium hirdet meg a közmunka tanácson keresztül. A tapasztalatok azt mutatják, nagyrészt 2-3 hónapos foglalkoztatásra nyílik lehetőség, ekkor a bérek és járulékainak nagy részét, legalább 80 százalékát szintén az állam állja. A pályázat azonban egyre kevesebb. Ebben egyébként a regisztrált álláskeresők vehetnek részt. S a foglalkoztatás nem terjedhet ki gazdálkodó szervezeteknél nyereségérdekelt területre. A harmadik típus a közhasznú foglalkoztatás, melyet a munkaügyi központok finanszíroznak meg nagyobb részben a decentralizált alapból. Hozzá kell tenni, itt a béreknek legfeljebb 90 százalékát vállalja át a munkaügyi szervezet. Szemben az előbbi két formával, itt egyházak, egyesületek, civil szervezetek is pályáznak az önkormányzatok mellett foglalkoztatásra, így szélesebb rétegnek nyújtható munkalehetőség. Mindhárom formánál azonban gondot jelent a véges néhány hónapos vagy éves program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!