Belföld

2009.05.12. 13:02

Sólyom László védelmébe vette az üdülési csekket és a nemzeti parkokat

FMH - Az üdülési csekk egy társadalmi intézmény, amelynek jól bejáratott funkciója van, a családoknak segít, ezért fenn kell tartani - mondta Sólyom László köztársasági elnök kedden Balatonföldváron újságíróknak.

feol.hu

A Balaton melletti falvak nagy része a turizmusból él, az itteni polgármesterek pedig kongatják a vészharangot, hogy ha az üdülési csekket megadóztatja  a kormány, akkor ők tönkremennek - mondta az államfő, azután, hogy  együtt ebédelt a Balaton déli partja, valamint a zalai térség településeinek polgármestereivel.

Szólt arról is: nincs rendben az, hogy a nemzeti parkok nem rendelkeznek vagy tulajdonjoggal, vagy pedig vagyonkezelői jogokkal a védett területek felett.
Felhívta a figyelmet arra, hogy amikor létrehozták az egységes zöldhatóságot, akkor elvették a nemzeti parkoktól az összes hatósági jogkört. Sólyom László elmondta: fontos megoldandó probléma a nemzeti park területén megtalálható tájsebek kérdése. Példaként említette a Bakonyban található bauxitbányát, valamint azt, hogy a Balaton-felvidéken annak idején súlyos károkat okozott a honvédség.
Tájsebnek nevezte az államfő a Tihanyi-félszigeten épülő óriási társasházakat is. Hozzátette: a csopaki polgármester mindezért tájképi védettséget szerzett az egész Szőlőhegynek.
    
Az államfő elmondta: a polgármesterekkel beszélve felvetődött a csatornázás kérdése is. A Balaton-törvényt annak idején visszaküldte az Országgyűlésnek - emlékeztetett. Mint mondta, szükség van arra, hogy a tó vizének védelme érdekében korlátozzák a csatorna nélküli építkezéseket, de - tette hozzá - ez a törvény nem azért van, hogy a falvakat tönkretegye. 
    
Sólyom László újságírói kérdésre válaszolva közölte: addig nem mond véleményt a hétfőn elfogadott adótörvényekről, míg alaposan át nem tanulmányozta őket. A köztársasági elnök a nemzeti parkban tett látogatásának záró napján, kedd délelőtt kisvasúttal utazott a Nagyberekben, a Balatonfenyves-Somogyszentpál vonalon, amelyet 2002 és 2003 között újították fel. Ezután ebédelt a polgármesterekkel, majd záró programként látogatást tett a Siófok-Töreki Természetvédelmi Területen.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!