Belföld

2009.05.06. 11:09

Lövések dördültek Táskán?

A Somogy megyei Táska polgármesterét is meghallgatta a rendőrség szerda délelőtt, miután egy ottani család előző este a házukat ért lövésekről tett bejelentést a rendőrségen.

feol.hu

Gadányi István, a mintegy ötszáz lakosú település polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: a történtekről a családfőtől értesült, várja a nyomozás eredményét.
Kitért arra, hogy az állítólagos lövésekről beszámoló férfi elmondásán kívül más verzióról még nem hallott, az okra - ahogy az érintett család - ő sem tud magyarázatot.
Gadányi István tájékoztatása szerint hivatalos polgárőrségük ugyan nincs, de két éve önkéntesek rendszeresen járőröznek a faluban. Az ilyen eseményekre azonban nem lehet felkészülni - hangsúlyozta.  
Mint megjegyezte, 2006 karácsonyán jobb volt arról beszélni, hogy több évtized után végre felszámolták a cigánytelepet. A falu lakosságának egyötöde roma, és nincs velük gond - tette hozzá a polgármester.
Bogdán Sándor, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) megyei irodavezetője közölte, hogy a szombatra Kaposmérőbe, más témában összehívott rendezvényen szóba kerül majd a táskai eset, mint ahogy a többi, a megyében a közelmúltban történt, romákat ért atrocitás is.
Tájékoztatása szerint a korábban meghirdetett eseményre 67 településről várnak résztvevőket. Az egyik napirendi pontként a romák munkához jutásának esélyeivel, egy másik részben pedig a somogyi cigányság helyzetével foglalkoznak, s ez utóbbiba a táskai eset is beleillik - tette hozzá.  
Bogdán Sándor megerősítette, hogy az eseményen Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke is részt vesz.  
A támadásról bejelentést tevő táskai család tagjai elképzelni sem tudják, hogy ki és miért lőhetett volna a házukra: nincsenek haragosaik, nem tartoznak senkinek, hat gyereküket is rendesen nevelik. 
A családfő, Horváth István az MTI tudósítójának szerdán a helyszínen elmondta: a rendőrökkel "abban maradtak", hogy "bizonyára kispuska lehetett" a fegyver, amelynek két lövedéke a ház hátsó tűzfalába hatolt.
"Itt is van két lövés" - mutatta Horváth István a bejárat előtti nyitott terasz betonalapját. Ez másfél hónapja történt - mondta, megjegyezve: akkor azt gondolta, hogy a gyerekek szórakoztak légpuskával, de most már nem biztos ebben.
Mint mondta, nem hiszi, hogy meglesznek a tettesek, elköltözni pedig nem fog, nincs is hova. "A rendőrök ígérték, hogy gyakrabban járőröznek erre, itt is voltak" - tette hozzá.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság keddi közleménye a lövésről szóló vélekedést egyelőre nem támasztja alá. Mint fogalmaznak, a táskai családi háztól érkezett bejelentés ugyan arról szólt, hogy a bejelentők "lövésnek tűnő hangot, csattanást" hallottak, de azt, hogy a bejelentő által megmutatott vakolatsérülés lőfegyver használatától származhat-e, még szakértők vizsgálják.
"Az ügyben a közelmúlt eseményeire tekintettel nagy körültekintéssel jár el a rendőrhatóság" - írták.
Csécsi Soma, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője az MTI azon kérdésre, hogy az NNI is beszáll-e a nyomozásba, azt válaszolta: az ügyben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az illetékes, ők fogják a nyomozást lefolytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!