Belföld

2009.05.18. 02:28

Hétköznapi lakomáink

Hétköznapi lakoma pedig nincs, tartják sokan, utánajártunk, még többen cáfolják az állítást. Néhány étteremben, pizzériában, menzán olyan lakomában lehet része a vendégnek, amelyet otthon nem biztos, hogy képes a családanya az asztalra tenni egy munkanap. A szombat, vasárnap kivétel.

Kovalcsik Katalin

Hétfőtől péntekig a család minden tagja szerteszét fogyasztja el ebédjét, rosszabb esteben sehol nem eszik, csak elnyámmog egy kiflit, vagy megáll egy gyorsbüfénél bekapni néhány falatot. Jobb esetben a gyerek az iskolai menzán lakik jól (vagy nem). Az átkosban az apa és az anya a munkahelyén, az üzemi konyhán ette az egyenlevest, alumínium kanállal, hasonló stílúsú villával, kancsóból töltött hideg vízzel leöblítve a főfogást. Az üzemi konyhák ideje lejárt, hisz üzem is alig van, de még manapság is találunk az ellenkezőjére is példát. Ezt a megyeszékhely egyik legnagyobb konyhájának vezetője, Molnár Balázs állította igen határozottan. Még hozzátette, szerinte senki ne gondolja, hogy manapság az üzemi vállalkozás megélne a munkásokból.

- A nálunk étkezők, vagy éppen az éthordósok zöme külső menüfogyasztó. A konyhánk hatszáz forintért állít elő egy menüt, ebből naponta a vendégeink 70 százaléka hazaviszi az adagot.

A családi, vendéglátó-ipari vállalkozásoknál apáról fiára öröklődik a mesterség, ahogy Nagy János is édesapjától vette át a helyet, ő az új szél, de az új fül is, hiszen mindig hallgat a vendégek tanácsaira, örül, ha azt mondják, otthon sem állították volna elő ilyen áron az ebédjüket. Hozzá hasonlóan Ébner Andrea vállalkozó a menüs étkeztetés bevezetésével próbálja vendégforgalmát növelni. A választék egy tányér levesből és kétféle második fogásból áll, szódavíz jár mellé. Vannak törzsvendégei, köztük a Horváth és a Máhr család, akikkel ejtőzés közben beszélgettünk.

- Az egészségünk érdekében fontos a főétkezés, de a reggelit sem felejteném el - Márhné Horváth Marianna ha teheti, hét közben is a családjával ebédel. - Megszokott időpontban enni jó dolog, de sajnos rohanunk, azonban fontos, hogy a gyerekünket rászoktassuk a rendszeres étkezésre. Az egészségünk károsodhat, ha rendszeresen kihagyjuk a déli étkezést.

Édesanyja felemlegette volna a régi családi együttléteket, de lánya megelőzte:

- Kora reggel kiugrasztott édesapám az ágyból, odaállított anyu mellé a konyhába, meg kellett tanulnom főzni, amíg az öcsém aludt.

- Dehogy - replikázott a testvér -, mentem a piacra az anyuval cipekedni.

A mama csak mosolygott a felnőtt gyerekek évődésén, a jó hangulat, a vidámság napi jellemzője a család közös ebédjének, a hely vendégkörét nem zavarja, felüdíti jelenlétük, többen együtt nevetnek velük az ebéd után.

- Esténként általában hideget evett a család, de a hétvégeken, vasárnap a közös étkezések után énekeltünk is - az édesanya is szóhoz jutott.

- Jó ebédhez szólt a nóta. A menü nálunk húsleves, rántott hús, krumpli, savanyúság volt - ebben az egész társaság egyet értett. Tóth József gyerekorvos csatlakozott a Horváth családhoz, véleménye a hétköznapi étkezésekről egyértelmű, de kimondta, manapság az anyukák nem elég szorgalmasak, lusták. Reggel még pihennek egy kicsit, majd elmennek az ebédért, pedig főzhetnének. (Ha nem lenne ötletük a főzéshez, lapunkban is találnak napi menü ajánlatot, érdemes kipróbálni néhányat a változatos kínálatból.) A doki ezután tovább kanalazta a levest, amibe aznap kicsit több erős került, mint ami szerinte egészséges. A vendéglátóhelyek némelyikében az új irányzatoknak megfelelően készülnek a saláták, a menük. A lajoskomáromi szakember, Mosberger Mihály azt tartja, a menüigény egészen más egy városban, más egy faluban, mégis naponta akár 40-80 ember is falatozik a hazavitt ebédből.

- A háziasszony dolgozik, nem ér rá főzni, megtalálja a magyaros ízeket, ezek nem veszhetnek ki a kínálatból, és nem is biztos, hogy érdemes őket a mai trendeknek megfelelően átalakítani, viszont sokan szívesen veszik a változatosságot.

- Egészséges ételeket, friss zöldségeket enni úgy is lehet, hogy nem a magyar konyha szerint főzünk - Hornung Ferencné tanítja a vendégekkel való foglalkozás papírmunkáit, a férje is szakmabeli.

A hivatalokban dolgozók, Székesfehérvár belvárosában járók, a turisták sokféle kínálatot találnak, a mediterrán konyhán át a gyorséttermekig. Az ifjabb nemzedék szívesen eszik önkiszolgáló étteremben, és az sem mindegy, hogy a pénztárcából mennyit kell kigurítania az ebéd értékeként.

Sok szakember, köztük Bocska Péter is azt tartja, a legtöbb háziasszony elismeri, 600-600 forintból megebédel a gyerek, a férj, nem biztos, hogy este neki kell állni a hagymapucolásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!