Belföld

2009.05.07. 02:29

Glória nélkül érkező házi gondozók

Székesfehérvár - Az idős, beteg emberek nem szívesen hagyják el otthonukat, hálásak ezért, ha megszokott környezetükben ápolják, segítik őket. Lassan 30 éve van erre lehetőségük a rászorulóknak.

Kovalcsik Katalin

A nyugdíjas korral nem feltétlenül jár együtt a betegség - bár, ha nincs hely, ahol számítanak az idős emberre, ha nincs család, melynek tagjai körülveszik -, könnyebben támad és nyer az ízületi fájdalom és társai. Az egyedül élő emberek közt egyre többen vannak azok, akik mások, a házi gondozók segítségére szorulnak. A gondozónők egy része gyalogosan, buszbérlettel, mások kerékpárral indulnak útnak naponta, hogy bevásároljanak, pelenkázzanak, gyógyszert és ételt adjanak a szolgáltatást kérőknek. Nem új adat, öregszik a társadalom, a Közép-Dunántúlon a hatvan éven felüliek lélekszáma meghaladja a 231 ezret. Fejérben az össz lakónépesség a tavalyi adat szerint 428 572, 87 688-can lépték át a hatvanéves küszöböt, közülük egyre többen segítségre szorulnak.

További részletek kapcsolódó anyagunkban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!