Belföld

2009.04.23. 14:07

Technikai okok miatt késik a Bursa Hungarica ösztöndíj

FMH - Technikai okokból mintegy három-négy hetes késéssel utalják a felsőoktatási Bursa Hungarica ösztöndíjakat - közölte az oktatási tárca az MTI kérdésére csütörtökön.

feol.hu

Az ösztöndíjak utalása valóban késedelmet szenvedett, az ok technikai jellegű volt - erősítette meg az MTI információját a minisztérium sajtóosztálya.
Az írásos tájékoztatás szerint a sokszor hallott több hónapos késéssel ellentétben, 3-, maximum 4 hét csúszásban vannak.  
A minisztérium az ösztöndíjak utalását leghamarabb akkor tudja indítani, ha az önkormányzati rész a számláján van és a hallgató jogosultságát a felsőoktatási intézmény részére visszaigazolta. Mivel a jogosultság visszaigazolását az intézmények beiratkozás után tudják csak elkezdeni, március közepétől állhatott rendelkezésre az utaláshoz szükséges információ, így április közepétől tudják folyamatosan utalni az ösztöndíjakat.
A tárca támogatáskezelő szervezete csütörtökön elutalta az összes olyan ösztöndíjat, amelynél az utalás két feltétele teljesült; tehát a hallgató részére megérkezett a számlára az önkormányzati rész és jogosultságát az intézmény visszaigazolta. Csütörtökig így mintegy 928 millió forint utalását indították el.
A további utalások folyamatosan történnek, annak ütemében, ahogy érkeznek a számlára az önkormányzati részek, illetve, ahogy a jogosultági visszaigazolások történnek.
Az oktatási tárca a települési és megyei önkormányzatokkal együttműködve a 2000/2001-es tanév során indította be a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázatot. A program célja az, hogy a hátrányos szociális helyzetben lévő egyetemi és főiskolai hallgatók, illetve a felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó fiataloknak is elérhetővé tegye a részvételt a felsőoktatási képzésben.
A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezetét a pályázó állandó lakhelye szerint illetékes települési önkormányzat - esetleges megyei önkormányzati kiegészítéssel -, illetve az önkormányzati támogatással megegyező összegig az oktatási tárca biztosítja.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!