Belföld

2009.04.27. 11:23

Bajnai bemutatkozik Brüsszelben

Az új kormány válságkezelő képességének megerősítését várják egyebek között Brüsszelben Bajnai Gordon miniszterelnök keddi látogatásán.

feol.hu

A kormányfő első külföldi útja az Európai Bizottsághoz vezet, ahol - mint azt a kormányszóvivői iroda korábban jelezte - ismerteti válságkezelő programját José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel.
A bizottság szóvivője, Johannes Laitenberger hétfőn megerősítette, hogy bemutatkozó látogatásról van szó, de fontos érdemi témákról is tárgyalnak.
A portugál politikus már Bajnai beiktatásakor értésre adta, hogy legfontosabb feladatnak most a nemzetközi gazdasági krízis leküzdését célzó lépéseket tartja.
Akkor úgy fogalmazott, az új miniszterelnök kritikus időben vette át Magyarország kormányzását, olyan időszakban, amikor az országnak és az Európai Unió több más tagországának "gyorsan cselekednie kell", hogy megküzdjön a válság okozta nehézségekkel.
Barroso egyúttal jelezte együttműködési készségét az új miniszterelnöknek.
Bajnai az úttal kapcsolatban tett nyilatkozataiban maga is arról beszélt, hogy egyik fő célja bemutatni a kormány új gazdasági előrejelzését és válságkezelő programját. 
 - Azt szeretnénk, hogy elhiggyék, Magyarország képes kijönni ebből válságból, képes hosszú távon is stabilan fizetni az adósságát - fogalmazott egy hétfői interjúban.
Legutóbb két hónappal ezelőtt, február végén járt magyar miniszterelnök a brüsszeli bizottságnál. Barroso akkor - Gyurcsány Ferenccel közösen tartott sajtótájékoztatóján - úgy vélte, az Európai Bizottság értékelése szerint Magyarország helyes gazdaságpolitikát választott, hogy kezelje a magas államháztartási és külső adósságot.
Az Európai Unió más nemzetközi szervezetekkel együtt jelentős összegű hitelt nyújtott Magyarországnak a középtávú fizetési mérleg stabilitásának biztosításához.
Bajnai Gordon miniszterelnök Brüsszelben megbeszélést folytat Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral is. Magyar kormányfő - Gyurcsány Ferenc - és de Hoop Scheffer legutóbb márciusban Budapesten folytatott kétoldalú tárgyalást.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!