Belföld

2009.04.28. 11:36

Az SZDSZ sem tartja szerencsésnek a III/II-es múltú Kivágó jelölését a fővárosi közgyűlésbe

FMH - Az SZDSZ politikai ízléstelenségnek tartja és nem helyesli Kivágó Iván Györgyné jelölését a Fővárosi Közgyűlés megüresedett helyére - közölte Bőhm András, a párt fővárosi képviselője kedden az MTI-vel.

feol.hu

Az SZDSZ bízik abban, hogy az MSZP budapesti elnöksége visszavonja döntését, és egy új, alkalmas személyt jelöl a pozícióra - olvasható a közleményben.
    
John Emese fővárosi SZDSZ-frakcióvezető az MTI-nek előző nap azt nyilatkozta: minden pártnak saját felelőssége az, hogy kit jelöl képviselőnek önkormányzati vagy parlamenti szinten. Utalt arra, hogy bizonyos szempontból nem volt szerencsés az MSZP-nek ez a választása. Ugyanakkor hangsúlyozta, a városvezetés számára nem az új MSZP-képviselő múltja a lényeges, hanem az, hogy mielőbb legyen költségvetése Budapestnek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új szocialista képviselő több ciklus óta önkormányzati képviselő, vezető.
    
A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent információ szerint Kivágó Iván Györgyné a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szolgálatoknak dolgozott, az 1970-es évektől már a hálózat tagja volt, a nyolcvanas években pedig a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökség 8-as osztályának "B" alosztályán tevékenykedett. 

    
A Fidesz hétfői reagálása szerint jellemző, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György helyett egy volt kommunista állambiztonságis személyében látják a szocialisták a fővárosi emberek képviseletét. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ez az alkotmányosság szellemiségének "ismételt semmibe vételéről tanúskodik". Szerinte a szocialisták "egyre szemtelenebbül visszaélve hatalmukkal, még mélységesen le is nézik a magyar embereket".
    
Dávid Ibolya, az MDF elnöke hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: pártja szerint két évtizeddel a rendszerváltás után az MSZP-nek ideje lenne felhagyni azzal a gyakorlattal, hogy fontos pozíciókba olyan embereket jelöl, akik az előző rendszerben hosszú éveken keresztül az állambiztonsági szolgálatoknak dolgoztak. Egyúttal arra kérte a szocialistákat, hogy vonják vissza Kivágó Iván Györgyné jelölését, az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György helyére pedig jelöljenek egy feddhetetlen demokratát.
    
Kivágó Iván Györgyné az MTI-nek hétfőn azt mondta: szerinte sokkal fontosabb Budapest költségvetése, mint az, hogy az azt megszavazó egyik szocialista fővárosi önkormányzati képviselő a Kádár-rendszerben az állambiztonságnál dolgozott. Hozzátette: a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökségen azzal foglalkozott, hogy a külföldiek államellenes tevékenységét megakadályozza, de "nem tett olyat, ami miatt őt meg kellene hurcolni".

A Fővárosi Választási Bizottság vasárnap döntött arról, hogy Kivágó Iván Györgyné veheti át Hunvald György helyét a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójában. Tiba Zsolt főjegyző, a Fővárosi Választási Iroda vezetője az MTI-nek elmondta: ha nem érkezik kifogás, akkor Kivágó Iván Györgyné a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén leteheti a képviselői esküt.
    
Hunvald György, aki a VII. kerület polgármestere is, február közepétől előzetes letartóztatásban van a városrészben kipattant ingatlanügyek miatt. Letartóztatásával megszűnt a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége. Emiatt a törvényben előírt március 15-ei határidőig nem fogadták el a főváros költségvetését.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!