Belföld

2009.03.21. 17:47

Antirasszista tiltakozások az országban

Miskolc, Budapest - Miskolcon tartotta országos rendezvényét a Roma Polgárjogi Mozgalom, a fővárosban pedig a rasszistának mondott tv-műsorok ellen tüntettek

nincs nev

Március 21-ét az ENSZ 1966-ban nyilvánította Antirasszista Világnappá, az 1960-ban, az akkor még apartheid uralta Dél-Afrikában eldördült sortűz emlékére. 

Ezért a Roma Polgárjogi Mozgalom Mickolcra szervezett országos rendezvényére a Dél-Afrikai Köztársaság nagykövetasszonyát is meghívták, aki beszédében a rasszizmusra, a kirekesztésre és az elnyomásra hívta fel a figyelmet és az emberek egyenlőségéről beszélt - közölte az MR1-Kossuth Rádió. 

A rendezvényen a Roma Polgárjogi Alapítvány díjakat adott át olyan roma embereknek, akik a megítélésük szerint a legtöbbet tették a romák szabadságjogaiért. 

Budapesten a cigányellenesnek ítélt megnyilvánulások ellen tiltakoztak roma és nem roma civil szervezetek, jogvédők. Petícióban követelték az ORTT-től, hogy indítson vizsgálatot a rasszista megnyilvánulásoknak teret adó televíziós műsorok miatt. 

Szilvási István, a rendezvény egyik szervezője szerint 2008 decembere és 2009 márciusa között a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletkeltés magas arányokat öltött a televízióban és általában a médiában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!