Belföld

2009.02.25. 03:29

Tartósra égett a tej

<b>Székesfehérvár</b> - Odakozmált , de egészségre nem ártalmas az a tej, amelyet olvasónk vásárolt. Ami abból adódott, hogy közel 140 Celsius- fokra hevítik a gyártás során a tartós tejet.

Fejér Megyei Hírlap

Panasszal fordult előbb lapunkhoz, majd az ÁNTSZ-hez egy olvasó, ugyanis az Alföldi Tej Kft. mintaboltjában vett tartós tejben szennyeződést talált. Az asszony elmondta, 12 liter tejet vásárolt február első hetében a boltban. Sok tejet fogyasztanak, egy részét kávéba, más részét kakaóként készítik el, de süteményekbe vagy a reggeli mellé is kerül az egészséges italból. Néhány napja azonban a kiöntött tej tetején és a doboz alján úszó szennyeződést találtak. Mivel még sohasem találkoztak ehhez hasonló jelenséggel, megijedtek, hiszen egy tíz hónapos csöppség is van a családban. A tejben talált szennyeződést nem tudták mire vélni, hiába szűrték át. Lapunktól az ÁNTSZ-hez vette útját olvasónk, aki egy, a tejből hozott mintával érkezett.

Felkerestük az Alföldi Tej Kft.-t, ahol megtudtuk, az eset kapcsán két alkalommal is volt mintavételezésen az ÁNTSZ a cégnél. Az üzem maga is minőségvizsgálatba kezdett, hiszen ez egy zárt rendszerben kezelt tejtermék, amibe nem kerülhet szennyeződés. Ahogyan mikrobiológiai romlás sem következhet be a lezárt dobozokon, amelyek szobahőmérsékleten tárolhatók. Bengyik Károly gyárigazgató készségesen adott magyarázatot a tej kezelésére.

- Az ÁNTSZ mindeddig nem talált semmilyen mulasztásra irányuló jelet, s a szennyeződés sem káros az egészségre. Nem csupán a hölgytől hozott mintát vizsgálta a hatóság, hanem a gyártási tételhez közel álló időből is vett mintát. A jelenség tulajdonképpen egy ráégés lehetett. Az UHT tej, köznapi nevén tartós tej egy speciális hőkezeléssel tartósított termék. Szemben a pasztőrözött tejjel, amely 7-10 napig friss és 72-74 Celsius-fokon hőkezelik, pasztőrözik, majd ezt követően hűtik vissza 5 Celsius-fokra az üzembeli gyárósorokon. Ezzel kiölik a tejből a baktériumokat. Az UHT tejet egy speciális, zárt, sterilizált rendszerben kezelik. A pasztőrözött tejet előbb 137-141 Celsius-fokra hevítik fel, majd hűtik és így kerül a dobozba. Az eljárás során minden baktériumot megölnek magas hőfokon, ezalatt azonban ráégés keletkezhet, ahogyan egy konyhai tejforralás során is - magyarázta Bengyik Károly, majd hozzátette, naponta 250 ezer liter tejet gyártanak folyamatosan, s az elmúlt három évben, amióta a cégnél van, nem tapasztalt minőségi panaszt. A gyárigazgató hozzátette, az odakozmált tej nem ártalmas az egészségre, szűrés után fogyasztható.

Bengyik Károly elmondta, a minőség fontos számukra, 2005 óta a cég felfutása tapasztalható, több termékük piacvezető, ami részben 450 dolgozójuk, részben a megvalósult beruházás eredménye.

Címkék#tej égett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!