Belföld

2008.12.29. 03:29

Nem végállomás

<b>FMH</b> - Az Új Magyarország fejlesztési tervben (2007- 2013) kidolgozásra kerülő társadalmi megújulás operatív program (Támop) egyik legfontosabb célkitűzése a foglalkoztatás bővítése, az inaktivitás mérséklése.

MTI

A Támop 1.1.1. Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése című kiemelt projekt a rehabilitációs járadékban részesülő részleges munkaképesség-csökkenést elszenvedett, megváltozott munkaképességű személyek számára foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások, képzési lehetőségek biztosításával segíti a korábbi munkahelyre történő visszatérést, vagy az újbóli elhelyezkedést. A program, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósul meg, további célja a munkáltatók ösztönzése megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására.

Ki vehet részt benne?

Az a természetes személy, aki a nyugdíjbiztosítási igazgatóság határozata alapján rehabilitációs járadékban részesül, és az azt megállapító határozatának, illetve az azt megalapozó Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet szakvéleményének (komplex minősítést tartalmazó) bemutatásával, együttműködési céllal megkeresi az illetékes munkaügyi kirendeltséget. Rajta kívül az, aki rehabilitációs járadékra jogosult, 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, és ezzel összefüggésben jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, kereső tevékenységet nem folytat, vagy keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, továbbá rehabilitálható, és az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte.

Milyen támogatást lehet kérni?

A célcsoport számára nyújtható támogatási formák közt a képzések, a vállalkozóvá válás, a munkaerő-piaci szolgáltatások és a foglalkozás-egészségügyi és képzési alkalmassági vizsgálatok támogatása szerepel. Rendkívül fontos, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását vállaló munkáltatók segítésére is van lehetőség. Ők a dolgozó bértámogatása mellett a megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásához kapcsolódó költségek, a munkakipróbálás, munkatapasztalat- és munkagyakorlat-szerzés bérköltség-támogatását, a munkába járáshoz, munkatapasztalat-szerzéshez kapcsolódó utazás támogatását kérhetik, de a már létező munkahely megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásához szükséges adaptációjához, fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítéséhez is lehet pénzt kapni.

Az eljárás roppant egyszerű. A munkaügyi központok kirendeltségein a rehabilitációs járadékban részesülő személlyel feltüntetett szükségletek, és a rehabilitációs mentor javaslatai alapján meghatározásra kerül a rehabilitáció iránya, a nyújtható támogatások, szolgáltatások köre, elkészítik a rehabilitációs tervet, megkötik az együttműködési megállapodást.

A foglalkoztatás érdekében a munkavállalót és a munkáltatót is ösztönzik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!