Belföld

2008.10.17. 11:25

Jogsértő rendőrök, ellenmondásos rendeletek

<b>PLT</b> - Jogsértést követ el az a rendőr, aki "elkobozza" egy fuvarozó menetlevelét – mondta el lapunknak egy neve elhallgatását kérő jogász. Egy olvasónk a közelmúltban kétségbeesve kérte segítségünket: munkáját végezve igazoltatták az egyenruhások, akik elvették szállító levelét azzal az indokkal, hogy továbbítaniuk kell azt az APEH-hez. A fuvarozó így nem tudott elszámolni megrendelőjének a megtett útról.

nincs nev

Mint azt az általunk megkérdezett jogász elmondta: a hatályos törvények értelmében a menetlevelet vagy a fuvarozó cég, vagy a járművezető két példányban az egyes járatok megkezdése előtt tölti ki. A menetlevél egy példányát a vállalkozásnál kell tartani. A járművezetőnek az eredeti példányt az utazás ideje alatt a járművön kell tartania, és az ellenőrzésre jogosult személyek felszólítására be kell mutatnia. 

A járművezetőnek azonban az adott utazás végén vissza kell szolgáltatnia a cégének a menetlevelet. Az okmányok vezetéséért a munkaadó felel. "Ha a rendőr elveszi a menetlevelet, akkor a fuvarozó csak törvénysértő módon tudja eljuttani az árut a megrendelőnek, tehát megsérti a menetlevél-tartásra-kötelező jogszabályt" - véli a lapunknak nyilatkozó szakértő. 

Más forrásból viszont úgy tudjuk: a rendőr - ha az igazoltatás során bűncselekmény gyanúja merül fel -  lefoglalhatja a szóban forgó okmányt, de ezt meg kell indoklnia. Olvasónk esetében az indok az volt, hogy a rendvédelmi szervnek ellenőrzésre továbbítani kell az iratot az APEH-hez. Ilyenkor azonban már – ahogy az általunk megkérdezett jogász állítja – a rendőr tudja mit keressen, mivel az adóhivatal egy menetlevéllel vajmi keveset tud tenni, ahhoz pedig, hogy egy bűncselekményt feltárjanak, több dokumentum szükséges. 

Ezt az elméletet támasztja alá az adatvédelmi biztos állásfoglalása is; tavaly már érkezett hasonló panasz Péterfalvi Attila ombudsmanhoz. Eszerint az adatok kezelése a részletezett kötelezettség teljesítésének ellenőrzése miatt történik, amelynek során a menetlevél mással nem pótolható eszközt jelent az ellenőrző hatóságok számára. A menetlevélen feltüntetni rendelt adatokból ugyanis az ellenőrző hatóság számára – a többi okmánnyal való összevetés útján – egyértelműen megállapítható egyrészt az, hogy a járművel engedély nélkül végeznek-e közúti közlekedési szolgáltatást, másrészt a járművön lévő áru eredete is tisztázható, amely már sok esetben bűncselekmények leleplezését segítette elő. 

Az ügyhöz ráadásul még hozzátartozik, hogy a kormány idén nyáron módosította a közúti közlekedési járművek üzemben tartásáról szóló rendeletet. A változtatás célja, hogy a fuvarozók adminisztratív terhei csökkenjenek, ami azt jelenti, hogy nem kötelező menetlevelet kitöltenük, ha kizárólag magáncélra használják az autójukat...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!