Belföld

2008.01.08. 03:29

Dráguló életünk

Fejér megye - Ha évkezdet, akkor áremelkedés? A boltok polcainál egyelőre a régi összegekkel találkoztunk, de mielőtt fellélegezhettünk volna, megtudtuk, a drágulások és akciózások mindennaposak.

Kovalcsik Katalin

Hardy Mihály, az egyik nagyáruház szóvivője kérdésünkre elmondta, ki kéne már verni a fejünkből azt a beidegződést, amely szerint mindenhol év elején drágítanak. Ez lehet, hogy igaz volt húsz-harminc évvel ezelőtt, de ma már szinte mindenhol rugalmas árpolitikát alkalmaznak.

Ahogy két másik áruházlánc üzletvezetőjétől megtudtuk, ezek a boltok megtehetik, hogy akár hetente változó áron adják termékeiket, attól függően, mennyiért tudják beszerezni azokat a termelőktől, beszállítóktól. A szakértők egyébként a hús és baromfiiparban a relatív túlkínálat miatt áresésre számítanak az év első felében. A sütőipar az energiadrágulás, a tejágazat pedig az alapanyagárak változása miatt azonban emelésre kényszerül a következő pár hónapban. Tapasztalataink azt mutatják, a fehérvári üzlethálózatok boltjaiban a hús ára máris csökkent, ám a tojás már szinte kivétel nélkül drágább. Kiugró eset a napraforgóolaj, ami mindenütt csaknem 100 forintot emelkedett, a csirkecomb ugyanakkor minden vizsgált áruházban a tavalyinál kedvezőbb árú.

Az egyik belvárosközeli kisbolt üzletvezetőjétől a legutóbbi drágulás felől érdeklődtünk, s kiderült, a tej lett a befutó, náluk tíz százalékkal kell többet fizetni érte januártól, de az alapvető élelmiszerek árának emelkedésére sem kell sokáig várni. Náluk ugyan a drágulásban élenjáró kenyér, zsemle, pékáru a legkelendőbb, de mivel a nagybevásárlásokat nem itt oldják meg a vevők, a vásárlók száma még a drágulások után sem csökken. Morgolódásra persze akad példa, főleg az idősebb vevők nehezményezik, ha ismét mélyebbre kell nyúlni a pénztárcába.

Egy jóval nagyobb üzlet árainak szemrevételezése közben az üzletvezető-helyettestől, Kovács Sándornétól megtudtuk, ők általában a beszállítók számláiból értesülnek a konkrét árváltozásokról. A drágulást amúgy mindennaposnak nevezi, mivel sokféle terméket tartanak, nem múlik el nap anélkül, hogy valamiért ne kellene többet fizetni. A leggyakrabban a tejtermékekeket kell átárazni, egy-egy árucikk drágulása pedig más termékekét is magával hozza. A tapasztalatok szerint a vásárlók egy része azonban egyáltalán nem követi nyomon az árváltozásokat, az árérzékenyebbek azonban amolyan termékspecifikus módon választják ki a boltot, jól tudják, mi az, amit ebben az üzletben olcsóbban megvehetnek, mint másutt. Van, aki kimondottan egy-egy termék miatt tér be.

Egy közeli kisvárosban, Polgárdiban két forgalmas élelmiszeráruházban érdeklődtünk: változtak-e az alapvető élelmiszercikkek árai az új esztendő első hetében? Egyöntetűen nemleges választ kaptunk, s bizonyos fokig biztatást is, mivel elmondták a kereskedők: szándékuk szerint nem mozdítanak fölfelé az áraikon. Kisebb mértékű áremelkedésre számíthatnak a Sárvíz kistérségben élők. Az itteni települések kisebb boltjaiban ugyan drasztikusan nem emelkednek az árak, de valamelyest változást hoz az általános drágulás. A kisboltokban elárulták, így is nehéz talpon maradni, hiszen sokan a megyeszékhelyen lévő áruházakban vásárolnak munka után, azokkal az árakkal nemigen lehet felvenni a versenyt.

Az biztos, az áremelkedés többszereplős játszma. S hogy a vásárlási lánc csúcsragadozója , a vevő mit lát a polcon, az csupán az utolsó eleme egy bonyolult folyamatnak, amelynek a termelő is aktív részese.

A változások persze őket is érintik. Az éves szinten 7 millió liter tejet termelő Bicskei MG. Zrt. tehenészetében a tej árának növekedését prognosztizálja Hegedűs Imre igazgató, aki elárulta: reméli, hogy további áremelkedések lesznek az áruházakban, mert akkor a feldolgozók is magasabb árat adnak a termelőknek, vagyis nekik. Az energia, valamint a takarmány árának emelkedése tehát mindenképp begyűrűzik az állati termékek, úgy mint a tej, a hús és a tojás árába, legfeljebb nem azonnal, hanem kicsit később. Hegedűs Imre hozzátette: a 2007-es árakhoz képest idén kétszer annyiba kerül majd a takarmány.

Mivel a termelő idén a takarmányt a tavalyi termésből biztosítja, ezért az sem kis probléma, hogy kukoricából például fele annyi termett az elmúlt esztendőben, mint az-előtt, ezért is kerül dupla annyiba az állatok etetése. A tej ára a termelőknél vélhetően 10 százalékkal emelkedik, ám hogy ebből mekkora ár lesz, mire a polcokra kerül a termék, az már a beszállítókon és az áruházakon múlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!