Belföld

2007.09.22. 02:29

Politikai vélemény politikai döntésről?

Székesfehérvár - A Fővárosi Bíróság feljelentése alapján nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt indított per kezdődött tegnap a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökségének hét tagja ellen.

Ármás János

A tárgyalást tegnap reggel kezdte a Fejér Megyei Bíróságon dr. Sárközi Ilona tanácsa. Az elsőrendű vádlott csak a bíróságon vette át a vádiratot, így nem lehett meghallgatni, a másik hat vádlott meghallgatása után az ügyet elnapolták.

Közel száz szimpatizáns várta elsősorban vörös zászlókat lengetve tegnap reggel a megyei bírósággal szembeni ligetben Thürmer Gyulát, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM) elnökét, a per másodrendű vádlottját.

- Csatázni megyünk a bíróság épületébe - jelentette ki munkatársunk érdeklődésére az elnök, majd a hallgatóság előtt kifejtette: - Ez egy szégyenteljes nap a rendszerváltás utáni magyar történelemben, mivel soha nem történt még meg, hogy egy politikai párt teljes vezetését bíróság elé idézzék. Senkit nem vontak még felelősségre, mert élt az alkotmányban biztosított jogával, a szabad véleménynyilvánítással.

A tárgyaláson az ügyészi vádiratismertetés után dr. Sárközi Ilona bíró bejelentette, az elsőrendű vádlottat, Székely Péter elnökségi tagot - aki a párt honlapjára feltette az MKM állásfoglalást - nem tudja meghallgatni, mert még nem vette át személyesen a vádiratot. (Ekkor egyértelművé vált, hogy a többi vádlott meghallgatása után a pert elnapolják, s nem várható ítélethirdetés.)

A többi vádlott közül ketten (Karacs Lajosné és Kolláth Pál) nem kívántak vallomást tenni, a többiek pedig úgy döntöttek, hogy személyi adatokról nem nyilatkoznak, csak az üggyel kapcsolatos kérdésekre válaszolnak. A vádlottak mindegyike kifejtette, az elnökségi állásfoglalásban - mely egyhangú határozattal született - politikai véleményt mondtak egy politikai döntésről. Thürmer Gyula vallomásában közölte, politikai következményei voltak a Fővárosi Bíróság döntésének, a pártot hátrányosan érintette a 2006-os választásokon, ezért is foglmazták meg a nyilatkozatot, mire az eljáró bíró emlékeztette, a nyilatkozat már az ítélethirdetés napján (2005. június 8.) megszületett. Azzal a kijelentéssel, hogy a hatalom így állt bosszút egy politikai párton nem tényt állítottak, hanem csak véleményt nyilvánítottak. Az eljáró bíró többszöri próbálkozására sem kapott egyértelmű választ arra, hogy a vádlottak konkrétan mit értenek a hatalom megfogalmazás alatt. A tárgyalást a bíró november hatodikára elnapolta.

Az ülést követően a bíróság előtt Thürmer újra a mikrofon elé lépett: Védjük saját igazunkat, hogy Magyarországon mindenkinek joga van elmondani a véleményét. Elhangzott, hogy Londonban, Rómában és Berlinben a kommunista pártok az MKM melletti demonstrációkat tartottak a helyi magyar nagykövetségek előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!