Belföld

2007.06.07. 02:29

A főtiszt is feljelentve Még

Fejér megye - Ma zárul a háromnapos nemzetközi akció, melyben rendőrök mérik a sebességet, keresik a gyorsan, ittasan vagy bódult állapotban vezető sofőröket. A szerdai tapasztalatok szerint következetes az intézkedés: nincs kegyelem, senkinek.

Bognár Máté

Ezt a legújabb típusú háromlábút - a rendőrségi zsargonban így is említik a köznyelvben traffipaxként ismert lézeres sebességmérő technikai eszközt - tegnap a 7-es és 8-as főút közös szakaszán, a Fehérvárt délről elkerülő úton vetették be. Gyorsan haladnak itt az autósok, eddig hetet állítottunk meg - mondta az egyik intézkedő rendőr, aki épp egy kisteherautó sofőrjétől kérte el a személyit, jogosítványt, forgalmit. 125 felett, a belső sávban jön az Opel - mondta társainak a mérőműszert kezelő rendőr. Katona lesz, hivatásos - tette hozzá, miközben a képernyőn már jól olvashatóan látszott a HA-s kezdetű rendszám. A járművet vezető, szolgálatban lévő egyenruhás - a három csillag tanúsága szerint - ezredes egyből elismerte, hogy gyorsabban ment a megengedettnél, s az adategyeztetés után folytatta is útját. Nem lehet kivételt tenni senkivel: a szabály az szabály, mely mindenkire vonatkozik - felelték az intézkedő rendőrök, amikor kérdeztem: nem ciki-e, hogy az előbb épp egy főtisztet jelentettek fel?

Mit mutat a műszer? - érdeklődött a német rendszámú Mazda anyósülésén utazó asszonyság, mialatt férje a papírjait adta át a rendőröknek. Azt, hölgyem, hogy önök 128-cal mentek egy olyan útszakaszon, ahol csak 90-nel lehet - hangzott a válasz.

Nem ittam egy korty szeszes italt sem - mondtam a rendőröknek, majd - állításomat megerősítendő - belefújtam a szondába, mely egy másodperc után mutatta az eredményt. Negatív - olvastam a légalkoholt mérő elektromos műszer kijelzőjén.

Mint azt a megyei rendőr-főkapitányságon megtudtuk: ha egy rendőr, vagy más fegyveres, rendvédelmi, katasztrófavédelmi szervezethez tartozó dolgozó szolgálatban követ el olyan fokú szabálysértést, amely szabálysértési feljelentést von maga után, a feljelentést a rendőrök az elkövető parancsnokához továbbítják, aki munkáltatói jogkörénél fogva folytatja le a szabálysértési eljárást . Ha ugyanezt magánemberként követik el, akkor a feljelentést a lakhely szerint illetékes rendőrkapitányságra továbbítják: ám ha rendőr az illető, akkor a szabálysértési eljárást - elfogultság miatt - nem a saját munkahelye, hanem egy másik, arra kijelölt rendőrkapitányság folytatja le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!