Belföld

2007.05.17. 02:29

Repült a könnyű tető

Dunaújváros - A Barsi utcai társasház lakói földrengésszerű robajra eszméltek a kedd délutáni viharban, a szél felkapta az épület tetejét és játszi könnyedséggel repítette a több száz négyzetméteres szerkezetet a parkolóba.

Kovalcsik Katalin

- A buszról leszállva igyekeztem a ház felé amikor a szél felkapta a tetőt, dőltek a csövek, az ereszcsatorna. A lépcsőházban zúdult lefelé a víz a negyediktől a földszintig. A másik épületben lakom, de azonnal jöttem segíteni a többieknek, hazaszaladtam lavórokért és vödrökért, azokkal hordtuk kifelé az esővizet.

A harmadikon lakó Magdi lakásában korszerű műanyag ablakok vannak, be is voltak csukva, de mellettük ömlött be az eső a lakásba. Azonnal kikapcsoltatták az áramot az épületben és csak reggel nyolc óra körül állították helyre. Sok kisbabás család lakik a házban, kellemetlen volt egész éjszaka sötétben lenniük, de első a biztonság, víz miatt nem tehettek mást.

A látvány magáért beszél,- mondják a tető romjaitól nem messze tébláboló emberek. Felhívják a figyelmünket a konstrukcióra: a hullámpala vékony könnyűfém tetőszerkezetre van erősítve. Mutatják a vödörből kiöntött betontömböket is, melyek nehezékként szolgáltak. A rögzítéseket látva szerintük nem kellett hozzá nagy szél, hogy játszva elrepítse a három lépcsőháznyi, egybefüggő sátortetőt...

A villámhárítók végei a lakók szerint a vakolat alá voltak betéve, és amikor a tető megemelkedett a hozzá erősített villámhárítók húzták magukkal és letépték a friss sárga vakolatot és az ereszcsatornát. A legfelső emeleten volt a legnagyobb a riadalom, a pusztítás.

Tóthné Szentpáli Ildikó csak az iszonyatos robajt hallotta, majd csend lett. Meg sem mert mozdulni. A szomszéd külső vakolat csomagolópapírként borult kívülről az ablakára, ki sem látott tőle. Az első emeleten lakó fiatal hölgyre - aki nevének elhallgatását kérte - az égiek vigyáztak: az autójában ült a ház melletti parkolóban, a másik négy járművel együtt az ő autóját is maga alá temette a lerepülő tető. Azt mondja:

- Szakadt az eső, a szél rángatta az autómat, aztán csattanás és sötétség.

Szerencséje volt, sértetlenül szállt ki az autóból, mert a kőkerítésen - ami mellett állt - fennakadt a tetőszerkezet. A ház legfelső szintjén jó néhány lakásban még tegnap is csuromvizesek voltak a falak, a szőnyegpadlók. Varga Lajosékat a családtagjuk, Lénárt Árpád várta vissza a biztosítótól. Árpád szerint mintha földrengés lett volna, olyan dübörgés volt. A konyha közepén a csillár helyén ottjártunkkor is csöpögött be a víz, a mennyezeti rés alá tett babafürdető kád éjszaka négyszer telt meg. A tetőn állt a víz és szivárgott befele a lakásokba. A DVG Rt. szakemberei dolgoztak a födémen reggeltől folyamatosan. A lakók pedig csak abban reménykedtek, hogy nem zúdul újabb eső a tető nélkül maradt épületre.

A városban nem csak a Barsi utcában keletkezett kár. A tűzoltók valamennyi járműve úton volt tegnap is, hogy a balesetveszély elhárítása után a letört faágakat eltávolítsák a vihar sújtotta területeken. A Liget közben egy háztömb tetejéről emelték le azt a fémlemezszerkezetet, amelyet feltépett az erős szél. Varga Ernőtől, a tűzoltóság parancsnokától megtudtuk, ha a száz-kétszáz út szélén kidöntött fát egy esetként vesszük számításba, akkor kedden húsz helyszínen jártak, tegnapra öt maradt. Súlyosbította a helyzetüket, hogy Rácalmáson tűz keletkezett a Nagy-szigeten, Kisapostagon pedig villám csapott egy családi házba. Először a veszélyhelyzeteket kezelték, a letört ágak kerültek utolsóként sorra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!