Belföld

2007.02.21. 03:28

Ki lőtt a bankban?

Budapest, Mór (bm, kk, mti) - Új hír lett a 2002-es móri banbkrablásból. A Tatabányán elfogott két férfi közül az egyik vállalja a rablást, de állítja, nem ő lőtt.

Fejér Megyei Hírlap

Abban bízom, hogy most tényleg a valódi gyilkosokat fogták el - mondta tegnap egy fiatalember Móron, aki az egyik buszmegállóban várakozott. Társa visszakérdezett: mi a garancia arra, hogy most az igazi elkövetőket fogták el a rendőrök? Az elején is két olyan embert köröztek gyilkosként, akiknek semmi közük nem volt a bankrabláshoz - tette hozzá. A Pusztavám felé vezető úton egy biciklijét toló asszony úgy látta: nincs értelme a múltban vájkálni: ma is nagy a családtagok fájdalma. A móriakban máig élénken él a tragédia, el nem felejtik: nem is lehet, sose - mondta a Bakonycsernye felé vezető műúton sétáló fiatalasszony a városhatárban, aki kiemelte: a hozzátartozók fájdalmát azzal sem lehet enyhíteni, ha most épp a valódi tetteseket fogták el.

Dezső Antal, a móri bankrablás elsőrendő vádlottjának védője szerint kétségtelen tény, nem kérdés, hogy Kaiser Ede ártatlan a móri vádpontban - erről a vádlott ügyvédje kedden beszélt a az egyik televízió reggeli adásában. Hozzátette: a nyomozóhatóság már csak a bejelentés élét kívánja elvenni azzal, hogy azt mondja, még további vizsgálatok szükségesek. Kifejezték álláspontjukat azzal, hogy gyanúsítottként hallgattak meg egy-két olyan személyt, akik semmilyen módon nem hozhatók összefüggésbe Kaiser Edével. Azt a tényt fejezték ki, hogy ők az elkövetők, nem pedig Kaiser Ede. Mint mondta, ez kihallható a nyomozóhatóság nyilatkozataiból is. Hangsúlyozta: soha nem állították, hogy Kaiser Ede ártatlan, de a móri vádpont nélkül jóval enyhébb büntetésre számíthat. Ennek mértékét egyelőre nem lehet megmondani, újra meg kell ítélni az összes többi bűncselekményt. Mint mondta, a vádirat úgy volt összeállítva, hogy igyekeztek bemutatni egy képzelt utat, amíg az elkövető eljutott a móri bűncselekményig. Hajdú László vonatkozásában Kamarás Géza ügyvéd arról beszélt, hogy a Fővárosi Bíróságon jelenleg is folyamatban lévő ügyben nem tűztek ki tárgyalási határnapot, jelenleg egy hangtechnikusi szakértői véleményre vár a bíróság. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a zárkalehallgatási hanganyagból próbálják azonosítani, hogy egy Széchényi utca 5-ös számot említő mondatot Hajdú avagy zárkatársa mondott-e. Kiss Attila, Hajdú László másik ügyvédje azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy nem Kaiser és Hajdú követték el a móri bankrablást, akkor az ügyészségnek Hajdú folyamatban levő elsőfokú bírósági ügyében két lehetősége van. Az egyik, hogy ejti ezt a móri vádat, a másik pedig, hogy a tárgyalás végén a perbeszédben indítványozza a vádlott felmentését e vádpont alól. A Fővárosi Bíróság hétfőn idézést küldött ki Gy. Anitának és szüleinek, akik a vád szerint a móri perben alibit biztosítottak Kaiser Edének - erről Parti Ágnes, a vádlottak ügyvédje beszélt. A hamis tanúzás miatt ellenük indult büntetőperben a védő szerint Kaiser és Hajdú móri vádpontbeli ártatlanságának bebizonyosodása esetén az ügyészség vagy ejti a vádat, vagy a tárgyalás végén indítványozza felmentésüket. Gy. Anita (Kaiser barátnője) és szülei a móri perben azt állították, hogy Kaiser Csepelen, illetve Budapesten volt 2002. május 9-én, a móri bankrablás időpontjában. A lány azt vallotta korábban a bíróságon, hogy végig Kaiserrel volt a bűncselekmény elkövetésének időpontjában. Mór: nem két, hanem három elkövető volt? Az információik szerint N. László vallomásában azt mondta, rajta kívül még két elkövető volt jelen Móron, de egyik sem Kaiser Ede vagy Hajdú László.

Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda alezredese azt mondta a Kék Fény hétfő esti műsorában, hogy mindkét (most előzetes letartóztatásba helyezett) gyanúsított vallomást tett, részben önmagukat terhelő vallomást, s ezeket még ellenőrzik. Mind a vallomások alapján megállapítható, eddig nem ismertetett részleteket, mind a még függőben lévő szakértői vizsgálatok eredményeit terveik szerint a hét közepén tárják a nyilvánosság elé.

Arra a kérdésre, hogy kijelenthető-e már biztosan, sem Kaiser, sem Hajdu nem érintett a móri ügyben, az alezredes azt mondta: a vizsgálatoknak és a vallomások ellenőrzésének kell megtörténnie ahhoz, hogy határozott ál- láspontot tudjanak kialakítani. Korai lenne még ezt kijelenteni, de az tény, hogy ezek a vallomások, ez a fordulat egyre inkább azt mutatja, hogy Kaiser Ede és Hajdú László nem volt ott Móron - mondta az alezredes. Ki lőtt és miért Móron?

Ugyanaz a kérdés, mint volt 2002. május 9-én, a tragédia napján. Egyszer talán megtudjuk az igazságot...

Fotó: Nagy Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!