Belföld

2007.01.16. 03:29

Pirulaspájzolás

Székesfehérvár - Ingyenes gyógyszer mától nincs. Ezek után háromszáz forint dobozdíjat fizethetünk, ami alól sem a daganatos, sem a diabéteszes betegek nem mentesülnek majd.

Szolga Réka

Jelentősen csökkentek a gyógyszerártámogatási kulcsok: 90 helyett 85, 70 helyett 55, 55 helyett 25 százalékot fizet az egészségbiztosító. A különbözetet ki más fizetné, mint a vásárló. Tegnap jóval többen voltak a patikákban, mint általában. Receptkötegekkel várt mindenki a sorára. Néhányan csak az üvegajtóig jutottak, azután riadtan hátrahőköltek a tömeg láttán. Egy férfi dühösen megjegyezte: - Éppen orvosnál voltam, beteg vagyok, és fontos lett volna kiváltani a gyógyszeremet. Nem normálisak az emberek. Minek annyi fájdalomcsillapítót bekapkodni? Itt állnak sorban naphosszat, holott ezután is bevásárolhatnak Algopyrinből, csupán fel kell íratniuk azt.

Bizonyára megfeledkezett arról, hogy a dobozdíj csupán egy a bevezetett díjak közül. Ha gyógyszert szeretnénk felíratni, akkor vizitdíjat fizetünk az orvosnál. Úgy tűnik, ennek a sok idei újdonságnak a feldolgozásához tényleg több fájdalomcsillapítóra lesz szükségünk, mint eddig.

- Biztos vagyok abban, hogy a drasztikus áremelés következtében csökken a gyógyszerfogyasztás - folytatta Gartai Imre. - Esetenként ötven százalékkal drágább lesz az orvosság, s ettől megriadtak az emberek. Az utóbbi időben az átlagnál jóval többen jelentek meg a rendelőben, hogy még az emelés előtt kiválthassák gyógyszereiket. Az orvosnak kötöttségei vannak, hiszen mindössze egy havi gyógyszeradagot írhat fel.

Az orvos hozzátette: a cukorbetegeknek megrázó élmény lehet, hogy az 1925 óta ingyenes inzulin is pénzbe kerül mától.

Ennek ellenére úgy vélte, sokan tényleg feleslegesen kapkodják be a fájdalomcsillapítókat ahelyett, hogy kivizsgáltatnák magukat. Mint mondta: a gyógyszerek bespájzolása hagyomány hazánkban. Jelenleg csupán a drágulás miatt szentelünk ennek nagyobb figyelmet. Szlovákiában, az emeléseket követően 30 százalékkal esett vissza a forgalom - emelte ki.

A gyógyszerészek elmondták: reggel fél nyolctól folyamatosan, egész nap tartott a gyógyszertárak ostroma. Szünet nélkül talpaltak, szolgálták ki a betegeket. Megtudtuk: már a múlt héten kezdődött a gyógyszerspájzolás.

Fotó: Nagy Norbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!