Belföld

2007.01.17. 03:29

Morzsa se a tiknak

Székesfehérvár - A szűk esztendők előszele már tavaly éreztette hatását, állítják a gazdaságkutatók. A neheze viszont csak ezután jön, a kilós kenyér is drágább lesz, a hozzávaló húst is nehezebben fizetjük.

Számos dolog - a közüzemi díjak, a tömegközlekedés tarifái vagy a postai díjak mellett -, az alapvető élelmiszerek drágulására is számítani kell az elkövetkező napokban, hetekben. A pillanatnyi állás szerint az alapvető élelmiszerek esetében négy és tíz százalék közötti árnövekedésre lehet számítani, bizonyos áruféleségek esetében azonban a drágulás ezt a mértéket meghaladhatja. A baromfi mellett ilyen a kenyér.

A vállalkozások nem önmaguk okán, hanem a közgazdasági körülmények hatására kényszerülnek áremelésre - nyilatkozta lapunknak Rotter Jenő, az Alba-Kenyér Sütő-ipari Zrt. vezérigazgatója. Az áremelést a beszerzési árak jelentős mértékű növekedése indukálta. Az egy évvel ezelőtti anyagárak mára 35 százalékot drágultak. Ebben az időszakban az energiahordozók árnövekedése elérte a 23 százalékot. Nem szabad kifelejteni az áfa-emelést, amely 15 százalékról 20 százalékra nőtt - sorolta a vezérigazgató. Hasonlóan gondolkodnak Fejér megye pékségei is, amelyek most már eljutottak a lehetőségeik végső határáig. A pékségek zöme februártól az átadási ár 15-20 százalékos emelését tervezi. Ez azt jelenti, hogy a mindennapiból az olcsóbb kategóriájú féleségek is várhatóan 170-180 forintért lesznek kaphatóak. A jobb minőségű, különlegesebb kenyérért a számítások szerint 200 forintnál többet kérnek majd. Elgondolkodtató összevetni ezt azzal, hogy a saját pékséggel rendelkező hipermarketek adott esetben manapság is kilónként 70 forint körüli áron akciózzák a kenyeret! Pedig az alapanyagok, vagy az energia áranak emelkedése alól ők sem tudják kivonni magukat. Márpedig a liszt - legalábbis Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint - agusztus óta több mint 50 százalékkal emelkedett. Ugyan-akkor persze arról is sokan meg vannak győződve: a multik a legkeresettebb néhány cikk esetében veszteséget is hajlandók elkönyvelni, vevőcsalogatóként használva azokat. Húsvétig bizosan nem változik a sertéshús ára - jelentette be a Magyar Húsiparosok Szövetsége. Ez a túlkínálatnak köszönhető. Ellenkező a helyzet a baromfi esetében. Itt - Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökének nyilatkozata értelmében - keresleti piac alakult ki. A madárinfluenza következtében nemcsak nálunk csökkent számottevően az állomány, hanem másutt is, így legalább a baromfitartók reménykedhetnek: importtal sem tudják letörni az árakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!