Belföld

2007.01.19. 03:29

Magabiztosság a kulcs

Székesfehérvár - Munkanélküliségük okára keresik a választ az álláskereső klubban a részt vevők, előnyeiket, pozitív tulajdonságaikat erősítik meg a csoportvezetők.

Fejér Megyei Hírlap

- Intenzív, 2-3 hetes tréningeket tartunk, melyeken megpróbáljuk visszavezetni az állástalanokat a munkaerőpiac világába. Ízelítőt kapnak az intenzív munkából, melynek során arra ösztökéljük őket, hogy dolgozzanak meg a sikerért. A munkában pedig támpontokat adunk, ugyanakkor elvárjuk, hogy megdolgozzanak az eredményekért - vágott bele munkája megismertetésébe Bracsok Judit, a klub vezetője, aki maga is munkavállalási tanácsadó. - Nagyon heterogének a csoportjaink, általában 12-15 fő van egy egy tréningen. Azt tapasztaljuk, hogy többségében nők vesznek részt ezeken a kurzusokon, koruk és iskolázottságuk tekintetében azonban nagyon eltérőek. Azt hiszem, a nők könnyebben fogadnak el külső segítséget és képesek kompromisszumokat kötni magukkal azért, hogy ezt a tréninget végigcsinálják. Vannak pályakezdőink, akik bár jól képzettek, nyelvet beszélnek és önéletrajzot is tudnak írni, mégis bizonytalanok, vajon milyen irányba induljanak el. De vannak olyan idősebb álláskeresők is, akik nem ismerik az önéletrajz írás technikáját, s nem tudják azt sem, miként viselkedjenek egy állásinterjún - folytatta Juhászné Katona Katalin, az állásklub vezetője. - A résztvevők gyakran nem gondolnak arra, melyek a pozitív tulajdonságaik. A pályakezdőknél gyakran a gyakorlat hiánya miatt ijednek meg, nem gondolnak a nyári munkák alatt megtapasztaltakra. Az idősebbek pedig nem ismerik fel előnyeiket vagy nem akarják, hogy azok említése kérkedésnek tűnjön a munkáltatóknak - tette hozzá Mihályi István, munka-pályatanácsadó. Kiemelte, a pályakezdőknek épp úgy, mint az idősebb munkanélkülieknek jó gyakorlati tapasztalatot jelentenek a klubban gyakorolt felkészítő feladatok. Megtanulnak a váratlan kérdésekre reagálni, s ha egy csoporttársuk munkahelyet talál, az további ösztönzőként hat rájuk - mondta a pályatanácsadó.

- A legutóbbi csoportban tizenketten vettek részt. Mindannyiukat biztatjuk a folyamatos álláskeresésre. Hangsúlyozzuk előnyeiket, s az álláskeresők egymást is megerősítik, segítik. A klubban használhatják a telefont és az internetet is. Legutóbb a tréning alatt a 12 résztvevőből 5-en találtak állást, s az elmúlt évben is ez az arány volt a jellemző. Ráadásul arra is volt már példa, hogy hasonló képzettségűek egymásnak is rámutattak az álláslehetőségre. Olyan kapcsolatokat alakítanak ki, amelyet a jövőben is hasznosítani tudnak. Jól működik a csoportdinamika, nem konkurenciái egymásnak az állástalanok. Egymásnak is lehetőséget adnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!