Belföld

2007.01.20. 03:29

Fehérvári lakáspiac: a túlkínálat vége

Székesfehérvár - Amíg 2005-ben közel ezer eladásra váró lakás volt Fehérváron, a mostani becslések szerint hetven körül lehet az új, üres lakások száma. Úgy tűnik, kezd visszaállni a normális lakáspiac.

Házi Péter

- A nyolcvanhét lakásból mostanra mdössze hét darab keresi gazdáját - tudtuk meg Ferencz Zoltántól, az Ady lakóparkot építő Ferzo Invest Kft. tulajdonosától. A 2005 végén elkészült épületben - ahol a magyarok mellett svájci, amerikai és német állampolgárok is vásároltak ingatlant - tíz igazán nagy alapterületű, kétszintes lakás van, ezek viszonylag korán elkeltek, s nagy igény volt a hatvan-nyolcvan négyzetméteres otthonokra is. A legkevésbé az egyszobások fogytak.

Ezzel némileg ellentétes tapasztalatokról számol be Kovács Krisztián, a Budai Kapu Lakópark értékesítéssel foglalkozó projektmenedzsere: a száznegyven lakásos épületben jelenleg harminc lakás nem találta még meg gazdáját. Ezek túlnyomó része hatvan négyzetméternél nagyobb háromszobás. A négyzetméter-árak az Ady lakóparkban és a Budai Kapuban is 260-280 ezer forint közt változhatnak.

A Széphő Zrt. beruházásában a Honvéd utcában felépült tizenhat lakásos társasházban egyetlen, háromszobás lakás üres. A Gyümölcs utcában negyvenszázalékos készültségnél tartó, huszonnégy lakásos társasház fele már elővételben elkelt.

- Az Aranysziget lakóparkban már hónapokkal ezelőtt minden lakás elkelt - tudtuk meg Förhécz Imre beruházótól, aki már az új projekt előkészítésén dolgozik: Maroshegyen, a korábban az Antenna Hungária tulajdonában álló nyolcvan hektáros területen mintegy ötszáz összközműves építési telek kialakításának engedélyezése zajlik, s a befektetők reményei szerint idén kiépülnek a közművek. Mint Förhécz Imre kérdésünkre elmondta, az átlagosan kilencszáz négyzetméteres telkek négyzetméterét nettó nyolcezer forintért kínálják, de igény szerint házak építését is vállalják. Mindezekkel szinte egy új városrész jön létre a Maroshegyen, melynek külön szolgáltató, kereskedelmi központja is lesz.

Ami az igazán keresett (belváros közeli, 2-5. emeleten lévő) használt - leginkább panel - lakáso-kat illeti, a vevők inkább kivárnak manapság, a piac nehezen mozdul - derül ki az Otthon Centrum franchise-ban Fehérváron működő Nlábon, az eladótól kelnek el. Az árak tavaly októbertől lényegében stagnálnak, kisebb a kínálati piac. A városban megvalósuló panelfelújítási folyamat - még ha egy el-adandó lakás esetében ez csak tervezett - érezhető az árkalkulációnál. A téglalakásoknál - amelyek ára amúgy is 20 százalékkal magasabb a legjobb panelnél is - a vevők az egyedi fűtésűeket keresik. A 2007-es év esélyeit nem érdemes latolgatni, de nagy változásokra nem számítunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!