Belföld

2006.11.08. 03:29

Fegyveres kútrablás

Baracska - Keddre virradóra, az M7-es autópályán kirabolták a főváros felé vezető oldalon, a váli-völgyi pihenőben lévő benzinkutat. Május 30-án Érd és Százhalombatta között is éjjel raboltak ki egy töltőállomást. A rendőrök keresik a két eset tetteseit.

Bognár Máté

Útban a helyszín felé, eszembe jutott egy idén május 30-án éjjel, Érd és Százhalombatta között, a 6-os főúton történt eset, amikor a Százhalombatta felé vezető oldalon lévő töltőállomást rabolták ki ismeretlenek. Akkor az ott dolgozók nem kívántak nyilatkozni - erre a nyomozók kfejezetten kérték őket -, így a környékbeli kutakon beszélgettem ügyfelekkel, s névtelenséget kérő, Fejér megyében élő dolgozókkal. Köztük a most kiraboltakkal is.

A váli pihenő benzinkútjánál tegnap kora délelőtt semmi jel nem utalt az éjszakai rablásra: kint néhány autó parkolt, bent a sofőrök a tankolás utáni fizetésre várakoztak. Az éjszakai dolgozók már hazamentek, a nappali váltás tagjai pedig nem kívántak nyilatkozni.

Igen? Kirabolták? - kérdezték a közeli fogadó alkalmazottjai, akik elmondásuk szerint nem láttak semmit, lévén a zárás után, 23 óra körül hazamentek. A pihenő másik végében parkoló kamionosok - mint elmondták - sokszor megfordulnak erre, amikor nemzetközi fuvart teljesítenek. A környéken már szinte félnek az emberek: idén nyáron kirabolták az M7-es következő - a tárnoki - pihenőhelyének benzinkútját is - mondta egyikük.

A Fejér és Pest megye határát jelző tábla közvetlen közelében, már Pest megyében, a főváros felé vezető oldalon, a tárnoki pihenőhelynél is a kedd délelőtti nyugodt forgalom látszódott: néhányan kt tankoltak, mások bent kávéztak. Idén nyáron, egy éjszaka, itt is rablás történt: nem sokkal azután, hogy kirabolták a 6-os főút melletti kutat - mesélte valaki, akitől megtudtam: a tárnoki pihenőhelyi benzinkútra két álarcos férfi lépett be, s szinte nevetgélve mondták: a bevételért jöttünk. Az egyik tettesnél fegyvernek látszó tárgy volt: mialatt ő sakkban tartotta az alkalmazottakat, kesztyűt viselő társa a kasszát ürítette ki, s végül mintegy 100 ezer forinttal távoztak. A szántóföld felől jöhettek - mondták mások -, a nyomkereső kutya addig követte őket.

Most, keddre virradó éjjel, a Baracska térségében lévő töltőállomásra egy 25-30 év körüli, mintegy 185 centiméter magas, sportos testalkatú férfi lépett be. A símaszkos tettes egy, a kezében lévő fegyvernek látszó tárggyal a bent lévő két alkalmazottat a bevétel átadására szólította föl, majd annak megszerzését követően a helyszínről ismeretlen módon, ismeretlen helyre távozott. A rabló nem használta a fegyvert, az alkalmazottak nem tanúsítottak ellenállást. Személyi sérülés nem történt - mondta R. Szabó Ágnes, Fejér megyei rendőrségi szóvivő. Az elkövetőről a biztonsági kamera felvételt rögzített, melynek feldolgozása és értékelése folya- matban van. (Arról, hogy a rabló mennyi pénzt vitt el, a szóvivő nem kívánt nyilatkozni.) A Fejér megyei nyomozók keresik az ismeretlen tettest, aki az információk szerint fekete bomberdzsekit, s oldali részén fehér csíkos, sötét - vélhetően - melegítőnadrágot viselt. A rendőrök kérik: aki a Váli-völgyben történt rablással kapcsolatban, vagy az elkövető személyére vonatkozóan érdemi adatról tud: jelentse a 107-es, 112-es segélyhívókon.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon jelenleg is tart a nyomozás a 2006. május 30-án történt benzinkútrablás ügyében - mondta el érdeklődésünkre tegnap Lukácsi Zsuzsa rendőr százados, a Pest megyei rendőrség sajtóügyeletese. Éjfél és fél egy között történt a rablás: két fekete ruhás és álarcot viselő férfi érkezett a benzinkútra, s egyikük egy fegyvernek látszó tárggyal a bevétel átadására kényszerítette a kútkezelőt - nyilatkozta idén május 31-én megjelent számunkban a százados. Akkor az elkövetők másfél millió forintos bevételt magukhoz véve távoztak, nem sérült meg senki.

(A tárnoki pihenőhelynél lévő benzinkút kirablásáról szerzett információinkat tegnap estig sem Lukácsi Zsuzsa, sem Gálik Viktória, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat szóvivője nem tudta megerősíteni.)

Kúthálózatonként más és más biztonsági szabályzatot alkalmaznak a töltőállomások biztonsága érdekében - mondták lapunknak az esetektől függetlenül, csupán általánosságban nyilatkozó, a témában járatos szakemberek. Számos helyen van például biztonsági kamera; van, ahol a páncélszekrényt időzáras védelemmel látják el. A kutasoknál azonban általában csupán igen kevés pénz, néhol csak váltópénz található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!