Belföld

2006.11.24. 03:29

A korkedvezmény munkakörhöz kötött

FMH-összeálítás (bkl-me) - Föld alatt végzett munka, közlekedés, melegüzem, textil- és sütőipar, veszélyes környezet - és még hosszú a sor.

Móré Erzsébet

- Mindenekelőtt azt kell leszögezni, hogy a korkedvezmény munkakörhöz kötött. Ez a következőt jelenti: a munkavállalóra vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár kettő évvel csökken abban az esetben, ha a férfi dolgozó a korkedvezményre jogosító munkakörben legalább tíz évet eltöltött. Nők esetében ez nyolc év, érdekességként említem a búvárokat, mert náluk minimum hat évet kell búvárkodással tölteni, hogy a korkedvezményt igénybe vehessék. A parlament elé kerülő, általunk ismert törvénytervezet - folytatja az igazgató-, nem a korkedvezményt, mint intézményt kívánja megszüntetni.

Akkor miről is van szó? Arról, hogy korkedvezmény-biztosítási járulékfizetési kötelezettséget vezetnének be - döntés még nem született! -, s ez nem a munkavállalót, hanem a munkáltatót terhelné. A fizetési kötelezettség alapja azonos a társadalombiztosítási járulék alapjával, mértéke 13 százalék. Az átmeneti rendelkezések szerint az új fizetési kötelezettséget fokozatosan vezetnék be.

Mégpedig a következőképpen: a korkedvezmény-biztosítási járulék 100 százalékát átvállalja a központi költségvetés 2007-ben. Ezt követően terheli a munkáltatót a tényleges fizetési kötelezettség, de úgy, hogy például csak 2011-től kell a teljes 13 százalékot állnia.

Egyébiránt egy gyakori félreértést is érdemes tisztázni: a korkedvezmény és a korengedmény két külön kategória. A korkedvezmény - amint említettük az imént - szakmákhoz, munkakörökhöz kapcsolódik, a korengedmény a megszerzett szolgálati időhöz és az életkorhoz együttesen. Ennek jelenlegi szabályai 2008. december 31-éig érvényesek. Egy példát hozva: az a nő, aki 2008. december 31-éig betölti 57. életévét, korengedménnyel, a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár előtt öt évvel veheti igénybe az öregségi nyugdíjat, feltéve, ha a jogszabályokban előírt, igazolt szolgálati idővel rendelkezik. (Ha egy hölgy akár csak egy nappal is később ünnepli 57. születésnapját, veszít, mert legkorábban csak ötvenkilenc évesen vonulhat nyugdíjba.) Mindenesetre érdemes igénybe venni azt a lehetőséget, amelyet a nyugdíjbiztosító az ötvenkét éven felülieknek ajánl: a szolgálati idő megállapítása, amelyet díjmentesen kérhetnek.

A korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége az autóbuszvezetők egy részét is érintheti. A buszsofőrök, mint azt Varga József, a Közúti Közlekedési Szakszervezet alba volános alapszervezetének elnöke elmondta, a járművön eltöltött idővel arányosan maximum öt év kedvezményt vehetnek igénybe a nyugállományba vonuláskor. A tapasztalat az, hogy ebből a foglalkozási körből az arra jo-gosultak 90-95 százaléka él a kedvezmény lehetőségével.

A kormány a korkedvezményes nyugdíj rendszerének megváltoztatásával kapcsolatos elképzéselései egyébként felpuhulni látszanak. Az Országos Érdekegyezető Tanácsban szeptember elsején még olyan elképzelés kapott nyilvánosságot, miszerint eltörlik a korkedvezményes nyugdíjat. Később az elképzelés úgy módosult, hogy annak költségeit fokozatosan a munkáltatók vállalnák át - emlékeztetett Varga József. A legfrissebb hírek szerint viszont az egész tervezetet újragondolja a kormány.

Bár a Dunaferrnél akad néhány olyan üzem, például a nyersvas-, koksz- vagy acélgyártás, ahol a dolgozóknak igencsak melegük lehet munkavégézés közben, mégsem alkalmazható az öregségi nyugdíj megállapításakor a korkedvezmény úgy, mint a melegüzemi. A Dunaferr Rt. pr-igazgatója, Várkonyi Zsolt arról tájékoztatta lapunkat, hogy a melegüzemi munkákra nincs külön szabályozás a korkedvezményes nyugdíjazás esetén, mert azt a társadalombiztosításról, a nyugellátásról szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendelet az egészségre ártalmas munkakörök kategóriájába sorolta. Sem a Munka Törvénykönyve, sem a Dunaferr Zrt. kollektív szerződése nem sza- bályozza e kérdést. Az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozó férfi, ha leg-alább 10 éven át, a nő 8 éven át ilyen munkakörben volt alkalmazásban, két év kedvezményre jogosult. A férfiak ötévenként, a nők négyévenként újabb egy-egy év kedvezményt szereznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!