Belföld

2006.08.15. 02:29

Trendi vagy kötelező az iskolai kifutón

Székesfehérvár (psz, lsz, str) - Változnak az idők, s ezzel együtt az iskolai egyenruhák megítélése is. Voltak diákok, akik még megtapasztalhatták, milyen is uniformisban megélni az iskolai éveket. A hiedelmekkel ellentétben ezen régi korok tanúinak is megvoltak a maguk jellegzetességei és persze divathullámai.

nincs nev

A diákok ünnepi viseletét sokszor kombinálják az iskola emblémájával díszített nyakkendővel, sállal. Egyes házirendekben külön passzus vonatkozik a kórustagok viseletére, általános iskola alsóbb évfolyamain váltócipő használatára. A testnevelésóra az öltözködést tekintve szintén szabályozott terepnek számít, a diákoknak egyenfelszerelésben kell pompázniuk.

Egy óvodás és egy kisiskolás korú gyermek anyukája elmesélte, milyen komoly összegeket kell költeni gyermekei öltöztetésére, ha nem akar kilógni a sorból. A ruházatot pedig folyton cserélni kell, főleg amíg kicsi a gyerek, hisz szinte évente kinövi azokat.

- Az ünneplőruha az ötödikes gyerekemnek közel 8 ezer forintba kerül. Ez tartalmazza a cipőt, a fekete nadrágot és az inget. Az egyszerű hétköznapi ruhákból, mint amilyen a farmer, póló és pulóver, szintén több kell, ezért az közel 15 ezer forintot tesz ki. Benti cipőt nem szoktunk venni, mert a nyári szandál megfelel erre a célra. De hát amikor jön a hidegebb idő, akkor kell a kabát, mellény és a féldzseki is. Ezeknek az ára pedig igen változó. A tornafelszerelés, amely mondjuk három trikót, egy nadrágot, zoknikat és tornacipőt tartalmaz, szintén 4-5 ezer forint, ha a legolcsóbbakat vásároljuk meg - sorolja az anyuka, aki óvodás gyermekének benti ruhát, kinti játszósat és hétköznapi öltözetet is vesz.

Az óvodás gyermek benti cipője 2-3 ezer forint, de ha jobb minőségűt választ, akkor 6 ezer. A kinti trappolós pedig 8 ezer forint, ha a pici láb fejlődési sajátosságait is figyelembe vevő típust választ. S akkor még nem is beszéltünk az ovis zsákról, a téli játszós ruházatról, csizmáról, overallról, amelyek jó, ha strapabíró anyagból készülnek.

Simonné Toldi Ágnes, a Szülők Egyesülete a Gyermekekért szervezet elnöke elmondta, a közoktatási törvény szerint abban az esetben, ha fizetési kötelezettség hárul a szülőre, írásban kell kérni a véleményét arról, hogy tudja-e vállalni a terheket. Az iskolák ezért általában az előző tanév végén, az utolsó szülői értekezleten már átnyújtják a szeptemberi iskolakezdéshez szükséges felszerelések listáját. Azok a szülők, akik már eddig is részesültek gyermeknevelési támogatásban, július elsejéig, írásban igényelhették a település jegyzőjétől az ötezer forintos hozzájárulást. A szakember hozzátette, sajnos az önkormányzatoktól elvették a gyermekvédelmi támogatás rendszerének irányítását, az új rendelet azonban nem kapott megfelelő nyilvánosságot, az egyesülethez ugyanis már most több panasz érkezett amiatt, hogy lekésték a határidőt. Így a pénz az államkasszában maradt. A köpeny eltörlését szerinte sok szülő egyáltalán nem bánta, a kereskedők ugyanis jócskán visszaéltek annak kötelező jellegével, s az utolsó időkben bizony nagyon felszökött az ára. A szalagavató, a ballagás idején költik mostanában a legtöbb pénzt a szülők. Ekkor ugyanis több tízezer forintot is kihúzhatnak a zsebekből egy olyan kosztümért, amelyet egyetlen egy alkalommal visel a gyermek. Természetesen ilyen esetben is ki kell kérni a diákönkormányzat és a szülők véleményét, de Simonné szerint utóbbiak nem igazán mernek ellentmondani az intézmény döntéseinek, félve az esetleges retorziótól, amelyet netalántán a gyermekük szenvedhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!