Befagyott moziprojekt - a falak meggyengültek, az épület beázik

Székesfehérvár - Hosszú hónapok óta tartó mozdulatlanság és koncepció nélküliség - nagyjából ez jellemzi a tágabb belváros korábban egyik legígéretesebbnek tűnő ingatlanját, az egykori Köztársaság mozit.

Kocsis Noémi

A régi fehérvári mozik sorsáról lapunk is többször cikkezett, de a Köztársaság moziról mostanában nehezen írhatnánk jót, vagy előre mutatót. Több hónapja nagy csend van ugyanis a hajdan ezreknek szórakozást nyújtó, majd ígéretes új hasznosításra bérbe adott ingatlan körül. Korábbi képviselő bérlője, a belső térben a tervezett funkció - gyermekek háza szolgáltató centrum - érdekében több jelentős átalakítást végeztető Kálmán Mihály tavaly visszaadta az ingatlan kulcsait is. Nyilatkozni a témában nem óhajtott, de annyit elmondott: sajnálatos, hogy a megkezdett kivitelezés után már nem sikerült megegyeznie a várossal, a vezetés szerinte számára kedvezőtlenül változtatott a feltételeken és a társasház sem támogatta elképzeléseit. Mint a FMH is megírta, a Köztársaság mozi feletti lakásokban élők kezdettől nem azonosultak a nagyszabású projekttel és sérelmezték az átalakításokat, melyek véleményük szerint kedvezőtlenül befolyásolták az ingatlan statikai állapotát is.

Az ingatlan sorsát nyomon követte a ház egyik földszinti irodájában működő Mező Balázs ügyvéd, aki szerint az önkormányzatnak sokkal markánsabban kellett volna képviselnie az ügyet. A drasztikus beavatkozások elmaradásával az épület ugyanis jelentős állagromlást szenvedett.
- Miután a város az ingatlan kiürítése érdekében pert indított a volt bérlő ellen, sikerült visszavenni az ingatlant, ám a téli mínuszokban elfagytak a víz- és fűtéscsövek, akár korcsolyázni is lehetett volna a moziban álló méter magas, befagyott vízen - sorolja. - Az eddigi belső bontások miatt a falak meggyengültek, a beszerzett statikai vélemény szerint nem terhelhető tovább az épület. Pedig jelentős beavatkozást igényelne, hiszen minden esőnél vízben áll még a pince is. A vizesedés miatt a földszinten több lakás el-, illetve kiadhatatlan. Azt látjuk, nincs igazi koncepció, a legutóbbi, januári egyeztetésen már az is felmerült, teremgarázsként lehetne hasznosítani, a lakók viszont csak az eredetileg kiírt, kulturális célú hasznosítást támogatnák.

- A Köztársaság mozi épületének volt bérlőjével szemben két tekintetben is perben állt Székesfehérvár önkormányzata - kaptuk érdeklődésünkre a hivatalos álláspontot az önkormányzat jegyzőjétől. Az egyik esetben jogerősen pert nyert a város, a másik esetben egy peren kívüli egyezség megkötése van folyamatban. Ez várhatóan még márciusban a Jogi, Ügyrendi, Igazgatási Bizottság elé kerül. A város szeretné értékesíteni az ingatlant, a hasznosításról azonban csak a peren kívüli egyezség létrejötte után lehet dönteni.
 Az állagmegóvásról azonban addig is gondoskodni kell, tartja a társasház közössége. Amennyiben a további egyeztetéseket követően sem születik érdemi megoldás, a közösség hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést fontolgat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!