Baracska

2017.06.11. 14:16

Hófehérke, másképpen - Gyerekszínjátszók kirándultak a misztikumba

Az ismert Grimm-mesét némiképp átértelmezték, abszurddá és bizarrá tették a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola színjátszói. Az első megméretésen sok dicséretet kaptak, s ők is élvezték a szokatlan darabot.

Zsohár Melinda

A Grimm testvérek Hófehérkéje többször „ártalmatlanított" mese, de ha belegondolunk, ugyancsak hátborzongató elemekből ál össze. A gonosz mostoha, a gyilkosságra felbujtás, a sötét erdőben egyedül sorsára hagyott kislány históriája a genetikai betegségtől szenvedő kisnövésű férfiakkal, nem beszélve az üvegkoporsóról és a tetszhalálról. Mégis a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb meséje, amit Walt Disney rajzfilmfigurái és szemlélete egyenesen édeskéssé tettek. A Baracskai Kozma Ferenc Általános iskola történelem tanára és igazgatóhelyettese azonban újfent csavart egyet a történeten, s Neil Gaimantől kölcsönözve az alapötletet, átírta és dramatizálta a históriát - Tükör. Hó. Almák. Hófehérke. Egy másik történet. - címmel. Gráczer László feltette a kérdést: mi lenne, ha a mostoha szemszögéből szemlélnénk a mesét? S ha kiderülne, hogy Hófehérke nem is olyan ártatlan lélek? Persze azért gyerekbarát verzió készült, erre ügyelt a tanár bácsi.

 

Igazából a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál inspirálta Gráczer Lászlót, a Fejér megyei vetélkedésre nevezte be őket. Csináljunk olyasmit, amitől leesik mindenkinek az álla, biztatta a gyerekeket, akiknek elnyerte a tetszését a tanár bácsi Hófehérke-verziója. Beleillett a mostani divatos irányzatba, kellően misztikus és hátborzongató. A jelmezeket a tanár bácsi édesanyja, Krizsán Ottilia varrta meg, a kisebb kellékeket a kollégák, a középkori hangulatot megidéző páncélokat, kardokat a Galántai Gábor vezette baracskai Árpád Nemzetség Hagyományőrző Egyesület kölcsönözte a Kozma Ferenc Színkörnek – mert neve is lett a megalakult társulatnak. A fekete-fehér-vörös színvilág, a csuklyás öltözékek illeszkedtek a fantasy-hangulathoz, a borongós témához.

Utolsó fellépőként kerültek sorra Székesfehérváron a friss színkörösök, s Gráczer László maga is meglepődött a sikeren! Bízott ugyan lelkes tanítványaiban, de az idő rövidsége és egyéb nehézségek miatt úgy vélte, a részvétel is szép eredmény lesz. Újoncként, elsőre arany minősítést kaptak. Ezt ugyan a dombóvári területi döntőn nem sikerült megismételni, mert az ottani zsűri túl „felnőttesnek" találta a darabot. Ízlések és pofonok... A minap itthon, Baracskán is előadták a misztikus mesét, sikert arattak vele iskolán belül és kívül.

A tizenegy szereplős darabban Wittmann Rita és Böcz Regina (a kicsi és a nagykorú) Hófehérke, a mostoha Wittmann Réka, testőre-vadásza Varga Patrik, a herceg Mudra Mihály voltak. A vásárok urát Papp László, Morrigan, a halálistennő hármas megtestülését Szűcs Alexandra, Ferencz-Csibi Nóra, és Bagdi Emese alakította, utóbbi narrátora is volt a színjátéknak. A hétből két (korántsem barátságos) törpe elevenedett meg Bagdi Bence és Maticsuk Dominik alakításában.

Az 5-8. osztályos gyerekek mindenesetre megérezték a színjátszás ízét, s már faggatják a tanár bácsit: mi lesz a következő előadás?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!