Bakonycsernye

2015.06.09. 12:35

A járás Németországba hurcolt leventéinek állítottak emléktáblát

Bakonycsernye - Az egykori zirci járásból Németországba hurcolt leventéknek állítottak emléktáblát a Hegyi Imre emlékparkban.

B. Kiss László

Az egykori zirci járás területén fekvő településeken 1945. február végén dobolták ki, hogy másnap reggel nyolckor minden levente köteles megjelenni a községháza előtt több napi élelemmel felszerelkezve. Az, aki ezt elmulasztja, katonaszökevénynek minősül, és a statáriális eljárás hatálya alá esik.

Az így összegyűjtött több száz 14-16 éves fiút Zircen rakták vagonokba, majd német fegyveres kísérettel útba indították Németország felé azzal a céllal, hogy a leventéket ott katonai kiképzésben részesítsék és bevessék a frontokon.

A fiúk szerelvénye 12 nap alatt ért a végállomásra, a 1700-1800 kilométerre fekvő Dortmundba. Megérkezésük után három nappal azonban hatalmas pusztítást véghez vivő bombatámadás érte a várost. A civil ruhában levő magyar kamaszok népes csapata három felé szakadt.

Örömmel üdvözölték egymást az egykori sorstársak. A képen balról jobbra Szente Lajos, Galló István, valamint Török Nándor. Fotó: Kadlecsikné Gabriella

Az egyik csapat 600 kilométert tett meg, s Dánia északi végéig jutott el, mások nyugatnak, megint mások keletnek indultak. Végül – sokat éhezve. az állandó légitámadásoknak kitéve – mindannyian hadifogságba estek. Tizennégy hónap elteltével kerültek aztán haza, csodálatos módon valamennyien épségben.

A szombaton, a Hegyi Imre emlékparkban felavatott emléktábla nekik állít emléket. A Bakonycsernye határában fekvő, a községben született jeles néprajzkutatóról elnevezett emlékparkot öt esztendővel ezelőtt hozta létre a helybéli Simek István.

Az emlékparkban felállított táblák minden évben gyarapodnak, Hegyi Imre munkásságán túl például bemutatják a környék településeinek látnivalóit, nevezetességeit is. Simek István édesapja szintén a Németországba kihurcolt, ágyútölteléknek szánt fiatal fiúk között volt. A leventeszervezetek egyébként a katonai előképzés legfontosabb szervezetei voltak Magyarországon az 1920-as évek elejétől a második világháború végéig. A leventeszervezetek a 12–21 év közötti, rendszerint iskolából kimaradt fiúk katonai előképzését és nemzeti szellemű nevelését szolgálták.

A február végén útnak indított transzport nem az egyetlen volt, leventéket már előzőleg is küldtek innen is Németországba. A legtöbb információval azonban ezen utolsó szállítmányról rendelkezik. A leventék elhurcolását illetően máig nagy a csönd, ezt a csöndet kívánták megtörni az emléktáblával – mondja Simek István.

A táblaavatásra többen is eljöttek az egykori leventék közül, s örömmel üdvözölték a régi sorstársak egymást. Mindannyian lassan közelebb járnak a kilencvenhez, mind a nyolcvanhoz.

Az ünnepség fényét a dudari, a bakonyoszlopi és a vilonyai kórusok részvétele emelte. Az emléktáblánál – mások mellett – koszorút helyezett el Ottó Péter, Zirc polgármestere, valamint a dudari, a bakonyoszlopi, a bakonynánai és vilonyai önkormányzat képviselője. Bakonycsernyét Ackermann Zoltán alpolgármester képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!