Bakonycsernye

2014.12.05. 18:30

Elevenek a bányász hagyományok

Bakonycsernye - A régi bányászélet pillanatképei idéződtek fel mindazok képzeletében, akik részt vettek pénteken délután a település ünnepségén.

Tihanyi Tamás

A megemlékezés a polgármesteri hivatalban kezdődött, ahol Turi Balázs polgármester köszöntötte a vendégeket: más települések vezetőit, politikusokat, és elsősorban egykori bányászokat, bányászfeleségeket. Az ünnepi műsor is része volt a múltidézésnek, az egykori bányászélet felelevenítésének. Elhangzott sok más mellett, hogy nem kevesebb, mint nyolcvan esztendeig bányászkodtak Bakonycsernye közelében, majd fejet hajtottak mindazok emléke előtt, akik már nem élhették át ezt napot. Nem kevesen voltak sajnos olyanok is, akik üzemi balesetben veszítették életüket e nagyon nehéz munka és hivatás szolgálatában: értük, ötvenhét szerencsétlenül járt bányászért állítottak kopjafát a 2004-es esztendőben a Bányász Emlékparkban.

A parkban, amelynek közelében egykori bányászati eszközök idézik a dicsőséges múltat. Biztosan csak a múltról lehet beszélni? Talán nem, legalábbis így gondolták ezt a Szent Borbála-nap szervezői, hiszen a résztvevők előadást hallgathattak meg a lehetőségekről, a jövőről is. Elhangzott: lehet, hogy öt vagy tíz év múlva már ismét lesz bányászat, de ahhoz már most el kell kezdeni a szakemberek, a leendő vájárok képzését. Bárhogy is lesz, a bányász hagyomány nem holt, hanem élő hagyomány , hallhattuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!