ünnep

2018.03.11. 07:24

Az 1848-49-es forradalomra emlékeztek Amerikában

Beszédet tartott Szabó László nagykövet, majd a Báthory József cserkészcsapat adott műsort, amely a vendégekkel együtt énekelt Kossuth-dalokkal zárult.

Budapest, 2017. március 15. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepség résztvevõi a Magyar Nemzeti Múzeum elõtt 2017. március 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyar nagykövetségen tartott ünnepségen Szabó László nagykövet beszédben felidézte a 170 évvel ezelőtt a Habsburg-uralom ellen lázadó márciusi ifjak alakját. Elmondta, nem csupán 1848 óta, hanem „már ezer éve vallják a magyarok, hogy többet, jobbat, szabadabbat szeretnénk”. Hozzátette: a magyarokban csodálatos a nemzeti érzés, őrzik a kultúrájukat és a nyelvüket, s „külön köszönetet érdemel, hogy ezt az Egyesült Államokban, a magyar diaszpórában is ápolják”.

„Isten áldásával szeretném mondani, hogy éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

- zárta beszédét Szabó László.

Az ünnepségen a washingtoni Báthory József cserkészcsapat adott műsort, amely a vendégekkel együtt énekelt Kossuth-dalokkal zárult.

A következő napokban az Egyesült Államok magyar közösségeiben sok helyütt megemlékeznek az 1948-49-es forradalomról és szabadságharcról. Hétfőn New Yorkban a magyar főkonzulátuson lesz megemlékezés, amelyen az ünnepi beszédet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartja, majd állami kitüntetéseket adnak át.

Március 15-én a manhattani Szent Péter templomban Kodály-orgonakoncertet tartanak, március 16-án az Első Presbiteriánus templomban felavatják Kossuth Zsuzsanna emléktábláját, 17-én pedig megkoszorúzzák a Kossuth-szobrot.

Borítókép: Illusztráció, a 2017-es budapesti megemlékezésen készült / MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában