Aszály után aranyat ért az eső

Fejér megye - Az őszi búza aratása alig kezdődött meg, a megyei gazdálkodók jó termésben bizakodhatnak. Az ország negyedik legeredményesebbje lett Fejér megye őszi árpából.

Zsohár Melinda


A Vidékfejlesztési Minisztériumban tegnap  ült össze  az aratási koordinációs bizottság, miután Nógrád megye kivételével mindenütt megkezdődött az őszi búza betakarítása. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke beszélt a termésbecslésekről.
- A 176 ezer hektárnyi őszi árpának  egyharmadával végeztek, a búzatáblákba csak beleálltak a kombájnok.  Országosan nagy szórást mutat valamennyi gabonaféle és kapásnövény hozama, hangsúlyozta Czerván György, a fagy és a szárazság sem egyformán pusztított. Az őszi árpa  négy tonna körüli átlagtermést ígér hektáronként, 250 ezer tonnára taksálják e takarmánygabonánk végső mennyiségét. Somogyban és Borsod-Abaújban 4,8 tonnás hektáronkénti átlaggal büszkélkedhetnek az élen, Fejérben 4,2-4,3 tonnát is learattak egy hektárról.  A repce sok helyütt ki se kelt, helyette  kukoricát, napraforgót vetettek, azok szépek. Egymillió hektáron vetettek  őszi búzát,  egy százalékát sem aratták le, de Péter Pál előtt két nappal levágták az első kalászokat.
A betakarítás kezdetén alacsonyabb a termésátlag, a gyengébb területeken gyorsabban sülnek el a növények  jellemezte Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója a helyzetet. A következő napokban a területek 10-20 százalékának betakarítását követően kapunk pontosabb képet az idei termésátlagról. A gabonákról elmondható,  az érés egyenetlen, a táblák gyengébb termőrétegű részein 5-10 nappal előbb megértek a szemek, a mély fekvésű részeken  viaszosak  voltak. A túlérés miatt az érzékeny fajtáknál a szemek kipergése okozhat kiesést.
- A tavalyinál 100 ezer hektárral több földbe került búza,  mindenki bizakodik. A várt négymillió tonna búza  megterem, jut kenyérre, takarmánynak, javítóbúzának, s exportra is futja - mondta  Czerván. Külföldre  egymillió tonnát elígértek a termelők. Átlagul 3,8-3,9 tonna hektáronkénti termést jósolnak a szakemberek, de itt is nagy lesz a szórás.
Sikerekről számol be Keresztes Zsolt, a Mezőfalvai Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt. termelési vezérigazgatóhelyettese.   600 hektár repcéjükből nem fagyott ki semennyi, a tarlóhántást időben elvégezték, a technológiájuk magas színvonalú. A 6500 hektárt művelő társaság 1800 hektáron ültetett búzát, a hétvégén kezdik az aratást. Üzemi átlaguk magasnak ígérkezik, 5,5-6 tonna hektáronként, s 200 hektáron vetőmagot is termelnek.
A  Bárány Zsigmond bicskei gazdálkodó 400 hektárjának 80 százaléka Mány határában fekszik.  Neki is javító minőségű a búzája, 3-4 tonnás termésátlaggal, a gyermelyi tésztagyár veszi tőle. Kukoricát, napraforgót termeszt még a megye északi csücskében. Állatot nem tart, ők maguk a bárányok, kis jerkéje van, a leányunokája, aki nem sértődik meg ezen. Ő  is a mezőgazdaságba nő bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!