A kocsi belseje pillanatok alatt felhevülhet akár 70 fokra is

2018.07.17. 10:00

Vigyázzunk kisállatainkra! A hőguta percek alatt kialakulhat a forró autóban

Minden évben több állat esik a hőguta áldozatául. Kedvenceink gyakran a forró autó börtönében vagy a napra kikötve szenvednek gondatlan gazdáik miatt. Kevesen tudják, hogy a 30 fokos hőségben tíz perc alatt 70 fokra emelkedik a hőmérséklet az autó belső terében…

S. Töttő Rita

Az autóban felejtett állat a nyári melegben hamar hőgutát kaphat, el is pusztulhat

Fotó: unsplash.com

Van úgy, hogy az ember agyán átfut a gondolat: csak egy pillanatra szaladok be a postára/boltba/ismerőshöz, addig a kutya maradhat az autóban. Azt persze ilyenkor ritkán kalkulálja bele a gazda, hogy ezek az ügyletek elhúzódhatnak, és az öt percből könnyedén lehet ötven perc is. Ami pedig a felmelegedő autóban várakozó szerencsétlen jószágnak az életébe is kerülhet. Minden évben vannak megdöbbentő esetek, amikor a pillanatok alatt felhevült autóban már az életéért küzd az állat – amelyet szerencsés esetbe észrevesz egy járókelő, és megpróbálja megmenteni.

A 30 fokos melegben például az autó belső tere tíz perc alatt 70 fokosra fel tud melegedni, ami percek alatt óriási kínszenvedést jelent a bent rekedt állatnak. A kutyák normál testhőmérséklete 38-39 fok, ami pillanatok alatt felszökhet, ha az eb nem tudja magát megfelelőképpen lehűteni. Ha nincs lehetősége hűvös árnyékba húzódni, vizet inni, lehűlni, akár tíz perc alatt elveszíthetjük. Mi történik pontosan ilyenkor az állat szervezetében? Erősen elkezd zihálni, hogy leadja a felesleges hőt. A hővel együtt azonban vizet is veszít, azaz dehidratálódik. A vére besűrűsödik, majd olyan kémiai reakciók indulnak el, amelyek korai sejtvesztéshez, vér­rögképződéshez vezethetnek. Amint a kutya testhőmérséklete 41 fokos lesz, egy idő után megindul az agykárosodás fo­lyamata és egyes szervek leállása. Szörnyű kínok ezek az állat számára, amire azonban a gazdák a legtöbb esetben nem is gondolnak. Szerencsére kifejezetten ritkán hagynak autóban állatot Fejér megyében a nyár kellős közepén, de mégis mit tegyünk, ha hasonlóval találkozunk egy parkolóban? Elsőként mindenképpen keressük meg az áruház információs pultját vagy a parkoló vezetőjét, és kérjük meg, segítsen a tulajdonos felkutatásában.

Az autóban felejtett állat a nyári melegben hamar hőgutát kaphat, el is pusztulhat
Fotó: unsplash.com

Mondassuk be a hangos­bemondóban, ha lehet. Ha perceken belül nem sikerül megtalálni, készítsünk fotót, akár a telefonunkkal az autóról úgy, hogy a rendszám is jól látható legyen, és ha lehet, az állat is, a későbbi bizonyítás kedvéért. Hívjuk a rendőrséget vagy a tűzoltóságot segítségért!

Ha azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet, honnan tudhatjuk, hogy hőgutát kapott kedvencünk? Van néhány jellegzetes tünet: erős zihálás, erős szívdobogás, a szájában az ínye sötétvörössé válik, rosszabb esetben pedig erőteljes nyáladzás indul be, amelyet hányás, hasmenés, gyengeség, szédülés kísér.

Ha ezt tapasztaljuk, azonnal vigyük az állatot hűvös helyre! Fokozatosan, óvatosan hűtsük a testét vízzel vagy vizes törülközővel, a lábfejétől a fejbúbjáig. Adjunk neki inni, ha nem fogadja el, nedvesítsük a száját, orrát, nyelvét. Ám ha már ilyen komoly a helyzet, ne késlekedjünk – vigyük állatorvoshoz a szenvedő állatot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!