Állatvilág

2016.03.18. 13:05

Vigyázat: özönlenek a kullancsfertőzött ebek az állatorvosi rendelőkbe

A jó idő beköszöntével újból elözönlötték az állatorvosi rendelőket a kullancsfertőzött ebek! A szezon tehát megkezdődött, íme a tanácsok, amelyekkel megmenthetjük kedvencünk életét!

S. Töttő Rita

A kullancsok különböző kórokozókat terjesztenek, amelyek minket és háziállatainkat is megbetegíthetik. Mivel az idei tél nagyon enyhe volt, a kullancsok nagy része áttelelt és jelentős invázióra számíthatunk a következő hónapokban. Kutyákban leggyakrabban a babéziózist és a Lyme-betegség kórokozóját terjesztik, de ritkább, a mediterrán országokból újonnan érkező betegségekkel is találkozunk a rendelőben.

A babéziózist egy egysejtű élőlény okozza, Babesia canis, amely a vörösvérsejteket roncsolja. A betegség klasszikus tünetei a láz, elesettség, sápadt vagy sárga nyálkahártyák és eléggé jellegzetes a rozsdaszínű vizelet. A gyógykezelése, ha az állat nem kerül időben állatorvoshoz, igen költséges lehet és sajnos későbbi szövődmények is felléphetnek.

Azt gondolom, ezt a betegséget is megelőzi egyszerűbb, mint gyógykezelni - szögezi le Csernavölgyi Anna, fehérvári állatorvos, aki elárulja azt is: a kullancsok elleni védekezésre ma már számos módszer létezik. Sajnos egész évben vigyázni kell magunkra és állatainkra, csak a nagyon hideg és nagyon forró időszakokban kerülhetjük el a kullancsokkal való találkozást. - Fontos, hogy az állatorvosunkkal közösen válasszuk ki a kutyánknak megfelelő szert, mert nem minden készítmény javasolható minden állatnak, pl. a bolhairtó nyakörvek nem működnek tökéletesen hosszú vagy tömött szőrű kutyákon. Kérjünk bátran segítséget a gyógyszerek helyes használatához is! - kapjuk a jó tanácsot. A szakember elárulta: alapvetően háromféle készítménycsoportból választhatunk, léteznek spot-on cseppek, amelyeket a gerincvonal mentén kell a bőre csepegtetni, mindegyik 4 hetes (28 napos) védelmet ad.

Csernavölgyi Anna (Fotó: a szerző)

A feledékenyebbeknek a nyakörvet javasolja az állatorvos, 6-8 hónapos hatóidejű készítmények vannak forgalomban. A legújabb készítmények pedig az ízesített tabletták, amelyek gyártótól függően 1 vagy 3 hónap hatóidővel rendelkeznek. Előnyük, hogy stresszmentesen, jutalomfalatként lehet beadni az állatnak és a testfelületen nem jelenik meg a gyógyszer, tehát kisgyerekes tulajdonosoknak és érzékeny bőrű, allergiás állatoknak is bátran ajánlják.

- A  macskákról általában elfeledkezünk, pedig számunkra is veszélyforrást jelentenek a kullancsok, szintén vérélősködőkkel, baktériumokkal fertőződhetnek. Nekik is spot on készítmények és nyakörvek javasolhatóak - mondja Anna.

Bármilyen védekezési stratégiát is választunk, minden kirándulás után vizsgáljuk át magunkat és állatainkat, hiszen sok kullancs csak megkapaszkodik és megbújik a szőrzetben, ruhában, így napokkal később is érhetnek kellemetlen meglepetések a lakásban.

A kullancs elleni készítmények általában bolhásság ellen is védenek, de ne feledkezzünk meg az egyre nagyobb veszélyt jelentő szívférgességről sem, amely ellen ma már szintén nagyon fontos havonta védekezni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!