Összefogás az idős kutyákért

2020.09.27. 07:20

Velencei-tavi tókerülő: melegedőre gyűjtenek a veteránosok

Október elsején az időseket, míg október negyedikén az állatokat ünnepeljük. Erre a gondolatra építette a Hangya Közösség legújabb jótékonysági eseményét, mely kifejezetten az idős kutyákat támogatja.

Elekes Gergő

A Futrinka Egyesület egyik védence, Exel Papa feszít a Felíciában egy 2019-ben készült fotón. A kutyus nem sokkal a fotózás után távozott az élők sorából

Fotó: Kalácska János - Veterán-Veterán Összefogás

Az örökbefogadás egy nehéz téma, a menhelyeken élő kutyák közül többségében inkább a fiatalok találnak új családot maguknak, míg vannak olyan sorstársaik, akik életük végéig várnak az új gazdára, aki aztán soha nem érkezik meg. Rájuk szeretnék felhívni az emberek figyelmét a szervezetnél, hiszen az akciójukból befolyt összegből egy tiszántúli menhelyen alakítanának ki egy fűthető (sőt, nyáron hűthető) konténert, mellyel kellemes körülményeket teremtenének azoknak az idős négylábúaknak, akik maradék éveiket is várhatóan a telepen töltik el.

– Tele voltunk tervekkel a 2020-as évet illetően, ám a koronavírus jött, és keresztülhúzta a számításainkat. Különösen jókor született meg tehát a Hangya Közösség ötlete, hiszen tökéletesen beleillik a már tavaly megkezdett veteránok a veteránokkal fotósorozat koncepciójába, pláne, hogy a kiszámíthatatlanság miatt a fotózás idén el is maradt. Ezzel az akcióval fel tudjuk hívni az emberek figyelmét az ügyre, hiszen egy fagyi árával is már óriási segítséget tudnak nyújtani a konténer létrejöttéhez – mesélte az október 3-i esemény egyik szervezője, Kádár Zsuzsanna, aki azt is elmondta, azért döntöttek a Velencei-tavi helyszín mellett, mert Budapestről is könnyen elérhető, így bárki csatlakozhat hozzájuk a nap folyamán.

A Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesület 2019-ben már részt vett egy hasonló projektben, akkor veterán kutyákat fotóztak veterán autókkal, ezzel hívva fel az emberek figyelmét arra, hogy az idős állat is vágyik a szeretetre. Kerkuska Csaba elnöktől megtudtuk, a jótékonyság, különösen ha menhelyi kutyákról van szó, nem áll távol az egyesülettől, hiszen a tavaly elindult fotósorozat mellett két-három éve minden karácsonykor adományokat gyűjtenek a megyei menhelyeknek. Míg az első évben 150 kg tápot sikerült átnyújtaniuk a kiválaszott intézménynek, addig tavaly ez a szám már a 300 kg-ra rúgott. És akkor nem beszéltünk még az anyagi támogatásról.

– A szívemhez nagyon közel állnak a mentett kutyusok, révén jómagam is három tacskó gazdája vagyok, ebből az egyik mentett. Úgy gondolom, hogy náluk hűségesebb állat talán nem is létezik a világon.

A Futrinka Egyesület egyik védence, Exel Papa feszít a Felíciában egy 2019-ben készült fotón. A kutyus nem sokkal a fotózás után távozott az élők sorából
Fotó: Kalácska János – Veterán-Veterán Összefogás

Az októberi dátum veterános szemmel elég késői, hiszen ilyenkorra már sokan elteszik az autóikat, de a hír hallatán 8-10 tag már most jelezte, hogy velük tart a túrára. Sőt, Csaba biztos benne, hogy ha nem lenne a vírushelyzet miatti bizonytalanság, talán még 30-an is lennének. Mindemellett bízik benne, hogy akárhányan is lesznek, a veteránok megjelenése az utakon kellő figyelmfelkeltő erővel bírhat a jó ügy mellett.

A túra 13 órakor indul Pázmándról, a Manó Vendégháztól, útjuk során pedig meglátogatnak Fejér megyei állatmenhelyeket, majd megkerülik a tavat, elmennek a pákozdi ingókövekhez, az út pedig a Bence-hegyi kilátónál végződik. A részletes programot a RoadwalkerS közösségi oldalán találhatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!