tehetetlenek a hatóságok?

2019.07.15. 14:00

Élet pár négyzetcentiméteren – A Vásárhelyi úti gyűjtögető 9 macskát tartott fogva

A kényszeres gyűjtögető, aki évek óta megkeseríti szomszédai életét, most új szintre emelte tevékenységét: állatokat is elkezdett gyűjteni a lakásában.

S. Töttő Rita

A macskák, a kiszabadításuk utáni pillanatokban – koszos, ürülékes volt mindegyik box, amiben éltek, pár négyzet-centiméteren Fotó: Fema

Körülbelül három éve írtunk arról a hölgyről, aki Vásárhelyi úti lakásában gyűjti a felesleges hulladékot, megkeserítve ezzel szomszédai életét. A közegészségügyi problémák mellett most már állatvédelmi kérdéseket is felvetett a helyzet, ugyanis kiderült: már nem csak tárgyakat, de állatokat is elkezdett gyűjtögetni. A szomorú az egészben azonban nem csak ez, de az is, hogy évek alatt nem sikerült megoldani a helyzetet – pedig rendszeresen foglalkozik a témával az önkormányzattól kezdve a katasztrófavédelmen át a rendőrségig mindenki, s most már az állatvédők is.

Korábbi cikkünkben megfogalmaztuk: „a magántulajdon védelme és a személyiségi jogok komplex jogi hálójában lavírozva” ez nem könnyű. Pedig most újabb szintre emelte a kényszeres gyűjtögető a tevékenységét. A Fema Állatmentő Egyesület beszámolt múltheti akciójáról: az ajtót a sok szeméttől úgy 30 centire tudták csak kinyitni, amikor rendőrségi hívásra kiérkeztek a helyszínre:

A macskák, a kiszabadításuk utáni pillanatokban – koszos, ürülékes volt mindegyik box, amiben éltek, pár négyzet-centiméteren
Fotó: Fema

- Nagy nehezen bejutva öt macskaszállító boxban kilenc cicát találtunk a bűzös hulladékok között. Kétségbeesve nyújtogatták kis mancsukat kifelé – mesélte Turczer Edina, a Fema vezetője a Vásárhelyi úti élmények után. Miközben szedték ki a macskákat a hulladékkal teli lakásból, kiderült, hogy a fiatal macskák között volt egy anyuka is, akinek a kölykei valószínűleg még soha nem látták a napvilágot. A hölgy ugyanis, aki „tartotta” őket, azt mondta, született oda több is. Az ürülékkel teli szállító dobozból kiszabadították a rossz állapotú macskákat, akik nagy valószínűséggel a boxokban töltötték életüket, mondja a Fema vezetője. A helyzet leírhatatlan volt – mesélte az állatmentő: elképesztő szagok terjengtek mindenhol a lakásból, ami meglehetősen feszültté tette a helyzetet. Amit egyébként a szomszédoknak már évek óta tűrniük kell.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a hírlap megkeresésére annyit reagált: a Székesfehérvári Rendőrkapitányság járőrei egy korábbi intézkedés miatt jelentek meg a helyszínen. A helyszínre kiérkező hatósági állatorvos pedig megállapította: az állatok tartása nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, ezért az állatok tulajdonosával szemben a rendőrség állatkínzás vétsége miatt indított eljárást. A macskák tehát már kiszabadultak, a Fema gondozásába vette a lefoglalt jószágokat – chipet kaptak, állatorvosi ellátást és normális szállást. De, mint kiderült, van a macskák között olyan, amelyiken nyakörv volt – ez pedig nem jellemző a hölgyre, aki tartotta őket. Ezért az állatmentők arra gondolnak, lehet, valahol befogta a macskát, amelyet valaki hazavárt.

A Fema vezetője, Turczer Edina igyekezett kiszabadítani a lakásból a macskákat Fotó: Fema

A történettel a továbbiakban még foglalkozunk, ugyanis nem mindenki olyan szerencsés, mint a macskák, akiknek sikerült távol kerülniük a kényszeres gyűjtögetőtől. A szomszédok évek óta tűrnek, és valószínűleg magának az ügy főszereplőjének is komoly, hosszan tartó segítségre lenne szüksége. A gyámság alá helyezés a legutóbbi rendőrségi intézkedéskor épp úgy szóba került, mint két éve, cikkünk megjelenésekor. Éppen ezért megkerestük a fehérvári bíróságot is, ám a Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya azt közölte, hogy ebben az ügyben sem büntetőeljárás, sem szabálysértési eljárás nincs folyamatban a bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!