tök állat

2019.03.20. 15:45

Vágysz egy házi kedvencre? Segítünk! – Minden, amit tudni akartál a sünikről

„Tök állat” cikksorozatunkban szeretnénk olvasóinkat a kisállatok világába elkalauzolni. Segítünk, hogy ne csak a gazdi, de a kisállat is boldog lehessen. Ezúttal a méltán közkedvelt afrikai fehérhasú törpesünöket vesszük górcső alá.

feol.hu

Rengeteg kérdést és fejtörést okozhat egy új jövevény befogadása a megszokott kis életünkbe. Ha társaságra vágysz, vagy a gyereked már hetek óta rágja a füledet egy kisállat után, engedd meg, hogy a segítségedre legyünk. Az egyik belváros közeli, családias hangulatú állatkereskedés eladójával, Eszter Almával beszélgettünk:

Mit kell tudnunk a kis tüskéshátúak tartásáról?

Leszögezhetjük az elején, hogy a törpesüntartás nem egy túl bonyolult feladat. Naponta szorul gondoskodásra, de ez nem jelent sok időráfordítást. Ha kellőképpen gondozzuk és szeretjük, kis kedvencünk akár 6-7 évig is hűséges társunk lehet. Minden igyekezetünk ellenére azonban fontos leszögezni, hogy nagyon hideg teleken előfordulhat, hogy megpróbálkoznak téli álomba szenderülni. Tudni kell róluk, hogy félénk állatok, hirtelen zaj vagy mozdulat hatására összegömbölyödnek és puffogó hangot hallatnak. Folyamatos foglalkozás mellett megszelídülnek, és miután megismerték hangunkat és szagunkat, bátran kézbe vehetőek, nem szúrnak.

Milyen körülmények között tartsuk őket?

Körülbelül 80x100 centiméteres ketrecben érzi jól magát egy süni. A nagy mozgásigénye és az elhízás elkerülése érdekében szereljük fel lakóhelyét egy futókerékkel. Ugyan szobatisztaságra nevelhető, a futókerekében erről néha elfog feledkezni és odapiszkít. Amennyiben ez megtörténik, nedves törlőkendővel letisztíthatjuk a mancsát, vagy meg is fürdethetjük. A sünik nagyon szeretnek pancsolni, ezért néha kényeztethetjük őket egy kis wellnessel. Egyrészt, mert a tüskéik is tudnak koszolódni, másrészt a körmüket időnként vissza kell vágni, ami értelemszerűen egy kis áztatás után könnyebben megy. A ketrecében legyen még búvóhely, itató és etető tálka. Lakóhelyét olyan helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napfény, és nincs huzat sem. Azt is vegyük figyelembe, hogy éjszakai állat, valószínűleg akkor fog felkelni ügyes bajos teendőit elintézni, mikor mi már nyugovóra térnénk. Ha szükségesnek érezzük, időráfordítással változtatni tudunk a sünink életritmusán. Alomnak használjunk forgácsot, vagy akár csincsilla homokot is, ugyanis szeretnek benne hempergőzni. Ha helyezünk el toalettet a ketrecükben, azt pellett alommal töltsük meg egy-két ujjnyi vastagon. Nagy átlagban ezt elegendő két hetente cserélni, a forgácsot pedig havonta.

Ha süninknek túl hosszúak a karmai, rövidebbre kell vágni őket. A karmoknak csak az élettelen részét vágjuk le, a rózsaszínes részbe, ahol hajszálerek vannak, nem szabad belevágni!
Fotó: Fodor Tímea / feol.hu

 

Hogyan fürdessünk sünit?

Ennél egyszerűbb nincs is, nem kell félni tőle. Dugózzuk be a fürdőszobai mosdókagylónkat és engedjünk bele annyi langyos vizet, amennyi ellepi a sünink lábacskáit. Ha nem csak áztatni szeretnénk a körmeit, öntsünk egy kis cica vagy vadászgörény sampont a fürdővizébe. Fontos, hogy gyenge sampon legyen, akár lehet könnymentes sampon is. Kerüljük el, hogy a sampon az orrába, fülébe és szemébe kerüljön. Egyszerűen csak nedvesítsük be tüskéit, majd egy használaton kívüli puha sörtéjű fogkefével dörzsöljük át óvatosan. Amikor kész vagyunk, cseréljük tisztára a vizét, és öblítsük le süninkről a samponos vizet. A fürcsi végeztével egy puha takaróba bugyoláljuk be óvatosan, és törölgessük szárazra. Ne használjunk hajszárítót! Figyeljünk rá, hogy csak akkor tegyük vissza ketrecébe, amikor már teljesen megszáradt, ugyanis könnyen megfázhatnak tüskés barátaink.

Mivel etethetjük a kis állatkánkat?

A törpesüni táplálkozása teljesen eltér a rágcsálókétól, mivel rovarevő. Fő táplálékát a macskaeledel, élő rovarok és egyéb, magas fehérjetartalmú eledelek teszik ki. Adhatunk neki lisztkukacot, gyászbogarat, tücsköt. Szeretik még a főtt zöldségeket, a főtt csirkét és a szárított halat is. Ne adjunk a süniknek fűszeres maradékokat, tej és tejtermékeket, ugyanis laktóz-érzékenyek. Kapni már kifejezetten süniknek készített tálcás nedves eledelt, időnként ezzel is meglephetjük. Mindig biztosítsunk a számára friss vizet. Felügyelet mellett egyébként nyugodtan kiengedhető a ketrecéből a lakásban, semmit nem rág meg, nem tesz tönkre.

Ha az itatóvizét tálkában kínáljuk neki, mindenképpen legyen nehéz, mondjuk kerámia, hogy ne tudja felborítani. Ennek ellenére a forgácsot így is belefogja szórni...
Fotó: Fodor Tímea / feol.hu

 

Párban vagy egyedül?

A süni teljesen jól elvan egymagában, remekül tartható egyedül. Csak arra kell figyelnünk, hogy mozgás- és játékigényét ki tudja elégíteni. Amennyiben mégis két állatot szeretnénk együtt tartani, annak mindenképpen két nősténynek kell lennie.

Cikk sorozatunk következő részében a felelősségteljes nyúltartást fogjuk bemutatni.

Neked van már sünid? Küldd el a fotóját és nevét a [email protected] címre!

Ha kíváncsi vagy további állattartással kapcsolatos cikkeinkre, ide kattintva szemezgethetsz közülük!

Vezető képünk forrása: pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!