rókát láttak a lakótelepen

2021.01.01. 18:45

Vadvilág kijárási tilalom idején (videó)

A felvételek szerint szinte teljes nyugalomban fogyasztja a kuka mellett talált ételmaradékot a róka szerdán este a város egyik lakótelepén. Este nyolc után, a kijárási tilalom idején nincs mitől tartania. Már korábban is tévedtek vadállatok az emberlakta területekre, de most a félősebbek is megjelenhettek.

S. Töttő Rita

Fotó: Olvasó

Munkából tartott hazafelé olvasónk, tehát teljesen legálisan volt az utcán este nyolc óra után, a kijárási korlátozások idején szerda este, amikor arra lett figyelmes, hogy valami mozog a kiborított kukák környékén egy lakótelep közepén. Hamarosan meg is pillantotta a vörös bundás kis jószágot, amely ételmaradékok után kutatva forgolódott a szeméthalmok között. Az emberlakta környezetben a vadállatok megjelenése ugyan időnként előfordult korábban is, de inkább az erdős területek peremén, városszéli utcákban.

Fotó: Olvasó

Mint ahogy történt ez 2020. áprilisában is, amikor egy vaddisznóval futott össze olvasónk a Maroshegyen. Akkor persze nyilván nagyobb volt az ijedtség, hiszen nagyobb és veszélyesebb állattal találta szembe magát, de legalább autóban ült a döbbenetes találkozás közepette.

Fotó: Olvasó

A vadász akkor azonban úgy nyilatkozott, hogy alapvetően nem támad a vaddisznó sem, csak ha kicsinyei vannak, így érdemes nagy ívben elkerülni az állatot, ha véletlenül összefutunk vele. Ha pedig úgy ítéli meg az ember, hogy szükséges a közbeavatkozás, akkor a rendőrséghez, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Szervezetéhez, vagy ha ismeri a szemtanú a környékbeli vadászatra jogosult szervezetet, akkor ahhoz is lehet fordulni.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2020/12/9402892VID20201230203626.mp4"][/video]

A most este látott róka szemmel láthatóan éhesebb volt, mint amennyire tartott a „simabőrűtől”, így az ételmaradékot, amit talált, nem is engedte el akkor sem, amikor közelebb ment hozzá az ember, hanem inkább magával vitte. Olvasónk szerint teljes nyugalom és csend honolt az utcán, amikor ez történt, így feltételezhető, hogy a kisebb, éhesebb vadállatok nagyobb nyugalomban merik megközelíteni a városi területeket a kijárási korlátozások idején, mint egyébként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!