Állatvilág

2015.02.09. 14:05

Türelem kell a kölyök kutyákhoz

Székesfehérvár - Gyakran hallani, hogy a gazdi kiakad a kölyökre, mert az rombol a lakásban. Nos, le kell szögeznünk: ez bizony nem ritka dolog, és nem is biztos, hogy megelőzhető. De jó hír: egyszer abbahagyja...

S. Töttő Rita

A kölyök kutyáknak sok mozgásra és játékra van szükségük

Nagyon ritka az a lakásban tartott kölyök kutya, amelyik ilyen vagy olyan módon ne vezetné le az ínyében és a lelkében zajló feszültséget. Az egyik süteményt lop, a másik a kukát hordja szanaszét, a harmadik a virágcserepet veri le és rágja ki a növény gyökerét. Válogatott rombolásokra képesek apró kedvenceink, de nem árt tudni: a fegyelmezés csak akkor hatásos, ha éppen rajtakapjuk a csínytevésen! Akkor sem a fizikai bántalmazás a célravezető! Gyakran elegendő a súlyos, fenyegető szavak alkalmazása, a kutya grabancának elkapása (anyja is eképp dorgálta meg). És az elpakolás. A tapasztalat szerint nincs ez másként, mint egy kisgyerek esetében, s hiába várjuk, hogy egyik napról a másikra tiszteletben tartsa tárgyainkat, lakásunkat. Adjunk neki rágni való csontokat, játékokat, de semmiképpen se egy kiszuperált cipőt, mert azt fogja hinni, hogy minden egyéb lábbeli is az ő szórakoztatására maradt kint az előtérben. Rengeteg türelemre van szükség, s legalább egy évnyi károkozásra kell számítanunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!